Nagyon visszaesett a magyar burgonyatermesztés
Magyarországon az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a burgonyatermelés és -fogyasztás. A korábban 15 ezer hektáros termőterület napjainkra már csupán 6 ezer hektárt tesz ki, és a megtermelt mennyiség sem fedezi a hazai keresletet. Az ország évről évre importra szorul, különösen az év első felében, amikor a hazai készletek kimerülnek – írja az Agrárszektor.

Egyre kevesebb lesz a hazai burgonya
A csökkenés három fő okra vezethető vissza:
- Klímaváltozás: A burgonya hűvösebb, csapadékosabb környezetet igényel, így a gyakori aszályos időszakok és a forró nyarak komoly kihívást jelentenek a termelők számára. Az öntözés elengedhetetlenné vált, de ennek megvalósítása jelentős beruházásokat igényel.
- Szigorodó unós szabályozás: Az Európai Unió fokozatosan kivonja a piacon lévő hatóanyagokat, amelyek nélkül a burgonya védelme egyre nehezebbé válik. Ennek következtében a termelők sokszor nem tudják megóvni a termést a kártevőktől és betegégektől.
- Változó fogyasztói szokások: Az utóbbi években a hazai burgonyafogyasztás stagnált, jelenleg 60 kilogramm/fő körüli szinten van, ami elmarad az EU27 átlagától, valamint a V4-országok fogyasztási szintjétől is.
Piaci környezet és import A magyar burgonyatermés általában februárig elegendő a belföldi kereslet kielégítésére, ezt követően főleg francia és német burgonyaimport dominál. Az európai piac sem mentes a problémáktól: 2024-ben Nyugat-Európában nagy mennyiségű burgonya maradt a földben az esőzések miatt, de a készletek várhatóan kitartanak a szezon végéig.
Megoldási lehetőségek A hazai burgonyatermelés fellendítéséhez az alábbiakra lenne szükség:
- Modern öntözési technológiák bevezetése a terméshozam növelése érdekében.
- Hatékonyabb tárolási megoldások, hogy a készletek hosszabb ideig rendelkezésre álljanak.
- Fejlesztett termelési eszközpark, amely segítene a minőségi termés előállításában.
- Jobb piaci integráció a kiskereskedelmi láncokkal, hiszen ezek szerepe jelentősen megnőtt az értékesítésben.
Jövőbeli kilátások Az Agrárminisztérium 2024-től kezdve fokozott figyelmet fordít a burgonyatermelés megerősítésére. Az idei szezonban a vetésterület növekedése várható, ami azt mutatja, hogy a termelők kezdik felismerni az ágazatban rejlő lehetőségeket. A hosszútávú sikerhez azonban az állami támogatás mellett a termelők összefogására és a minőségi szabványok betartására is szükség lesz.
A magyar burgonyatermelés új lendülete kulcsfontosságú lehet az ország élelmiszer-ellátásának biztonsága és a helyi gazdaság fenntarthatósága szempontjából.
Kapcsolódó cikkeink
Javuló tendencia a burgonya hazai mennyiségében: az ára kivételesen csökkent az elmúlt évben
A burgonya egy jól ismert és közkedvelt növény, nemcsak a…
Tovább olvasom >Burgonyahelyzet Magyarországon: olcsóbb, de nem problémamentes
A burgonya, mint alapvető élelmiszer, minden évben reflektorfénybe kerül, különösen…
Tovább olvasom >Magyarországnak önellátóvá kell válnia burgonyából
Magyarországnak önellátóvá kell válnia burgonyából, a cél ennek megvalósítása –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ezekre a megváltozott fogyasztói trendekre számíthatunk 2025-ben
A háborúk, a járvány és a gazdasági nehézségek által beárnyékolt…
Tovább olvasom >Az AI és a közösségi média felforgatta a vásárlási szokásokat
A technológia fejlődésével a fogyasztói magatartás is jelentősen átalakult, a…
Tovább olvasom >A KSZGYSZ díjazta a hazai környezetipar területén kiemelkedő eredményeket felmutató cégeket és személyeket
A fenntartható jövő formálásában meghatározó szerepet játszó cégeket és szakembereket…
Tovább olvasom >