Nagyon visszaesett a magyar burgonyatermesztés
Magyarországon az elmúlt évtizedekben drasztikusan csökkent a burgonyatermelés és -fogyasztás. A korábban 15 ezer hektáros termőterület napjainkra már csupán 6 ezer hektárt tesz ki, és a megtermelt mennyiség sem fedezi a hazai keresletet. Az ország évről évre importra szorul, különösen az év első felében, amikor a hazai készletek kimerülnek – írja az Agrárszektor.

Egyre kevesebb lesz a hazai burgonya
A csökkenés három fő okra vezethető vissza:
- Klímaváltozás: A burgonya hűvösebb, csapadékosabb környezetet igényel, így a gyakori aszályos időszakok és a forró nyarak komoly kihívást jelentenek a termelők számára. Az öntözés elengedhetetlenné vált, de ennek megvalósítása jelentős beruházásokat igényel.
- Szigorodó unós szabályozás: Az Európai Unió fokozatosan kivonja a piacon lévő hatóanyagokat, amelyek nélkül a burgonya védelme egyre nehezebbé válik. Ennek következtében a termelők sokszor nem tudják megóvni a termést a kártevőktől és betegégektől.
- Változó fogyasztói szokások: Az utóbbi években a hazai burgonyafogyasztás stagnált, jelenleg 60 kilogramm/fő körüli szinten van, ami elmarad az EU27 átlagától, valamint a V4-országok fogyasztási szintjétől is.
Piaci környezet és import A magyar burgonyatermés általában februárig elegendő a belföldi kereslet kielégítésére, ezt követően főleg francia és német burgonyaimport dominál. Az európai piac sem mentes a problémáktól: 2024-ben Nyugat-Európában nagy mennyiségű burgonya maradt a földben az esőzések miatt, de a készletek várhatóan kitartanak a szezon végéig.
Megoldási lehetőségek A hazai burgonyatermelés fellendítéséhez az alábbiakra lenne szükség:
- Modern öntözési technológiák bevezetése a terméshozam növelése érdekében.
- Hatékonyabb tárolási megoldások, hogy a készletek hosszabb ideig rendelkezésre álljanak.
- Fejlesztett termelési eszközpark, amely segítene a minőségi termés előállításában.
- Jobb piaci integráció a kiskereskedelmi láncokkal, hiszen ezek szerepe jelentősen megnőtt az értékesítésben.
Jövőbeli kilátások Az Agrárminisztérium 2024-től kezdve fokozott figyelmet fordít a burgonyatermelés megerősítésére. Az idei szezonban a vetésterület növekedése várható, ami azt mutatja, hogy a termelők kezdik felismerni az ágazatban rejlő lehetőségeket. A hosszútávú sikerhez azonban az állami támogatás mellett a termelők összefogására és a minőségi szabványok betartására is szükség lesz.
A magyar burgonyatermelés új lendülete kulcsfontosságú lehet az ország élelmiszer-ellátásának biztonsága és a helyi gazdaság fenntarthatósága szempontjából.
Kapcsolódó cikkeink
A burgonyatermesztés jelenéről és jövőjéről szervezett tanácskozást az OBTT
Az idén is egy nagyszabású szakmai tanácskozás keretében vitatták meg…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy Magyarország a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium (AM) kiemelten fontosnak tartja a belföldi burgonyatermesztés megerősítését,…
Tovább olvasom >Stratégiai cél, hogy hazánk a burgonyatermesztés területén önellátóvá váljon
Az Agrárminisztérium kiemelten fontosnak tartja a hazai burgonyatermesztés megerősítését, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az euróövezetben és az Európai Unióban havi összevetésben csökkentek, éves szinten nőttek a termelői árak áprilisban
Az euróövezetben és az Európai Unióban (EU) havi összevetésben csökkentek,…
Tovább olvasom >Megjelent az FMCG-piac 2024. évi kereskedelmi toplistája
Maradt minden a régiben: Lidl, SPAR, Tesco a dobogósok sorrendje!…
Tovább olvasom >Beperelte a Sheint a Tudatos Vásárlók Egyesülete: sötét trükkökkel manipulálják a vásárlókat
A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) több európai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen…
Tovább olvasom >