Nagyon sok import paradicsom érkezik Magyarországra
Évente körülbelül 20 ezer tonna paradicsom érkezik külföldről Magyarországra, különösen az október és március közötti időszakban van rá szükség. A FruitVeB-től származó információk alapján az Agrárszektor kiemelte, hogy hazánk főleg Spanyolországból importál télen, azonban az utóbbi időben a Törökországból és Bulgáriából érkező paradicsom mennyisége is növekedett.
Emellett 2018 óta Magyarország is egyre több paradicsomot exportál, különösen Romániába. Ugyanakkor a magyar termelők nincsenek könnyű helyzetben, mivel az ágazatban komoly kihívást jelent a munkaerőhiány és a munkabérek folyamatos emelkedése.
Az AgroFood 2024 konferencián részletesen foglalkoznak majd a hazai élelmiszeripar helyzetével. A hajtatott paradicsom termőterülete 2023-ra mintegy 350 hektárra nőtt, és egy modernizációs folyamat indult el az új építésű üvegházak és termálkutak kiépítésével. A terület fokozatos bővülésével a közeljövőben további növekedés várható. A frisspiaci paradicsom túlnyomó része itthon hajtatásból származik, míg az ipari paradicsom feldolgozásra kerül.
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Főzve, sütve és feldolgozott formában is egészséges csemege a szelídgesztenye
Elmaradt a megszokottól az idei szelídgesztenyetermés. Az őszi-téli időszak kedvenc…
Tovább olvasom >A termelői szerveződések erősítése a kertészeti ágazat jövőjének kulcsa
Megkerülhetetlen szerepük van a termelői szerveződéseknek a hazai kertészeti ágazat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >