Nagyobb területen terem a zamatos és egészséges görögdinnye
Drasztikusan csökkent az elmúlt 20 évben a valamikor 10 ezer hektárt is meghaladó dinnye termőterület. A 2011-es mélypont után azonban ismét emelkedik a termelés, a becslések szerint idén 10 százalékkal nagyobb területen, mintegy 5600 hektáron terem zamatos görögdinnye. Ennek csaknem fele Békés megyében, Medgyesegyházán és környékén található. Jelentősebb termesztés folyik még Szabolcs-Szatmár-Bereg és Baranya megyékben.
A magyar dinnye kiváló zamatú, lédús gyümölcs. A Békés megyei löszháti földek, és az ottani napsütéses órák száma olyan kiváló kombinációját adják a termesztési körülményeknek, amely nemigen található meg a világ más tájain, hangzott el a Syngenta Kft. medgyesegyházi görögdinnye fajta és technológiai bemutatóján.
Mint megtudtuk: idén az elhúzódó tél nehézségeket okozott, ezért a szüret is később kezdődött. A hűvös, csapadékos időjárás nagyon kevés szabadföldi kertészeti kultúrának kedvez, a dinnyeféléknek sem. A melegigényes görögdinnye különösen megszenvedi a hideget. Idén minden megtörtént a dinnye ellenében, hangzott el az előadásokon.
A termelők április 20-ig nem tudták kiültetni a palántáikat a folyamatos esőzések miatt. A hideg ellen fóliaalagúttal betakart palántákra pedig kánikulai hőség érkezett. A kitakarás után a növényekre újabb 2 hetes hűvös idő érkezett. A legyengült állományokban hamar felüti fejét néhány, a görögdinnyére jellemző gombabetegség. Aki nem védekezett időben, elveszítette a lombot, s ezzel a nagy termés esélyét. Az idei évben komoly nyomás van levéltetvek, atkák által a rovarok elleni védekezés terén is.
– A dinnyének és a dinnyefogyasztásnak is az tesz jót, ha végig a nyár folyamán süt a nap. A termelők tudnak öntözni, ha kevés a csapadék, viszont a napsütést, amely elengedhetetlen, nem tudják produkálni. Habár a tavaszi, kora nyári időjárás nem fogadta kegyeibe a görögdinnyét, az elmúlt hetek napsütéses időjárása sokat kompenzált a későbbi ültetésű állományoknál, ott magas hozamokra és kiváló minőségre lehet számítani. Mindent egybevetve átlagos vagy annál valamivel kisebb termés lehet idén – mondta Antal Gyula kampánymenedzser.
A hazai termelőknek az importtal is küzdeniük kell. A szakemberek figyelmeztetnek: a több ezer kilométerről érkező áru mindig kompromisszumokat jelent, hiszen nem teljes érettségben szedik le ahhoz, hogy bírja a szállítást. Sokan nem tudják, de a görögdinnye nem utóérő gyümölcs. Cukortartalma már nem változik a szedés után, csak a színe lesz sötétebb.
– Mindemellett a magyarországi termés növényvédelmi szempontból is sokkal biztonságosabb, megbízhatóbb – húzta alá Wábel János, a rendezvény egyik előadója, a Syngenta Dél-Magyarországi Régió Vezetője. – A termelők magas szintű tudása és az uniós növényvédőszer felhasználási szabályok miatt bátran fogyasztható, míg ez a nehezen ellenőrizhető beszerzésű termékek esetében nem mindig mondható el. 2012-ben 8000 tonna import áru érkezett be az országba. Évenként változóan, de időben először a Közel-Keletről, Jordániából, Iránból, majd Spanyolországból, Görögországból, később Macedóniából érkezik hozzánk görögdinnye. Ne feledjük, a magyar dinnyetermesztés produktuma meghaladja a magyarországi dinnyefogyasztást. Az exportpiacainkra minél több dinnyét kell eljutatnunk ahhoz, hogy sikeres évet zárjunk. Lengyelország és Németország a két fő vásárlónk, mellette a balti államok, Csehország és Szlovákia is megbecsült vevőink. Mivel az idei magyar betakarítás később indult, vélhetően több lesz az import mennyisége az év végi statisztikai számokban is.
A görögdinnye egyébként nemcsak finom, édes, lédús, de igen értékes az emberi szervezet számára. A tudatos fogyasztó ismeri a likopin fontosságát szervezetünk védekezőképességét tekintve. Sokan nem tudják, de a dinnye likopin tartalma olyan formában van jelen, ami nagyon könnyen felszívódik. Szemben az elsőszámú likopinforrásként számon tartott paradicsommal, amely csak megfőzve tud hasznosulni.
Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: évtizedek óta jó kapcsolatot ápolnak a helyi gazdákkal. Segítik őket hazai és európai információkkal, technológiai ismeretekkel. Rendszeresen tartanak különböző szakmai esteket, a medgyesegyházihoz hasonló rendezvényeket és sok termelőnek biztosítanak lehetőséget az új fajták kipróbálására a piaci bevezetést megelőzően, hisz közös érdek, hogy a magyarországi termelők megőrizzék, vagy növeljék a versenyképességüket.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >A baby boomerek jelentik a növekedés kulcsát az öregedésgátló bőrápoló termékek piacán
A Baby Boomer generáció növekvő érdeklődése az egészséges öregedés iránt…
Tovább olvasom >A versenyfenyegetettséget elemzi a dunnhumby és a Placer.ai új AI-alapú eszköze
Új AI-eszközt alkotott a dunnhumby és a Placer.ai, amely képes a…
Tovább olvasom >