Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere – közölte Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Michelin Guide kedd esti budapesti díjátadóján, ahol köszönetet mondott a magyar gasztronómiának is teljesítményéért.
Magyarországon rekordév az idei: októberig 15,5 millió vendég 38,5 millió éjszakát töltött el a hazai szálláshelyeken, ami 5,3 százalékkal haladja meg a tavalyi adatot, a vendéglátásban dolgozók megélhetését pedig 10 százalékkal több vendég biztosította. Konjunktúra van tehát a magyar turizmusban – állapította meg.
A Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma 2024-ben meg fogja közelíteni a 18 milliót, ez Európában a leggyorsabb növekedés a szektorban – mondta Nagy Márton, kiemelve: a reptér visszavásárlásával tehát jó üzletet kötött az állam.
Hozzátette, a tervek szerint 2030-ra évi 20 millióra növekszik a reptér utasforgalma, jövőre pedig lerakják a 3-as terminál alapkövét, ezzel minőségi körülmények fogadják majd a növekvő számú utazót.
Szólt arról is, hogy továbbra is fenntartják a SZÉP-kártya rendszert, amely a belföldi turizmus egyik legfontosabb forrása, és stabil bevételt ad az ágazatnak.
Kiemelte: a turizmus ma már a magyar GDP közel 12 százalékát, a központi költségvetés 10 százalékát adja. Az ágazatot a kormány is igyekszik segíteni, hétfőn meg is jelent a borravaló adómentessé tételéről és a szervízdíj maximálásáról szóló rendelet
– jelezte.
Nagy Márton hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a Michelin Guide jelen van Magyarországon van, az éttermek számára ugyanis világszerte nagy presztízs bekerülni a kalauzba.
A Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai tanácsadó testületében jelentős szerepet tölt be az Éttermek Szövetsége, a tárca hallgat a szavukra, hiszen a turizmusban végbemenő siker nem jöhetett volna létre az éttermek nélkül – közölte Nagy Márton.
Csendes Olivér, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója elmondta, a Michelin Guide világszerte elismert étteremajánló, amely képes a legkiválóbb vendéglátóhelyeket a csúcsra emelni, és a fiatal tehetségek karrierjét sikerre vinni.
Michelin-csillagot 2010-ben kapott először magyar étterem, tavaly óta pedig már kilencen büszkélkedhetnek az elismeréssel, közülük két konyha két csillaggal is – emlékeztetett, hozzátéve: a magyarországi gasztronómia ezzel az eredménnyel régiós szinten is kiemelkedik.
Kapcsolódó cikkeink
NGM: a SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak
A SZÉP-kártya jelentős segítség a magyar családoknak, áprilisban 14 százalékkal…
Tovább olvasom >KSH: a turisztikai szálláshelyeken a vendégek száma (1,4 millió) 17, a vendégéjszakáké (3,4 millió) 16 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit áprilisban
2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4…
Tovább olvasom >MBH gyorselemzés: Újabb hónapban remekelt a turisztikai ágazat
Március után, áprilisban ismét pörgött a turizmus: a vendégek száma…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >