Nagy István: jelenleg 89 hungarikum van, amire büszkék vagyunk
Amikor a világban újra érték- és identitásválság tombol, mi büszkék vagyunk éltető hagyományainkra, az identitásunkat adó keresztény gyökereinkre, az abból táplálkozó kultúránkra és páratlan anyanyelvünkre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Hungarikum Díjátadó Gálán, pénteken, Kecskeméten.

Nagy István
Az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint a tárcavezető köszöntő beszédében rávilágított, hogy a hungarikumok azért értékesek, különlegesek és sikeresek, mert a magyarságról, azaz rólunk szólnak, egy nemzet közösségéről, az álmainkról, a gondolkodásmódunkról, a kreativitásukról, a leleményünkről, a szorgalmunkról, a minőség iránti igényünkről. Megmutatnak valamit a jellegzetes magyar karakterből, hírét viszik, utánozhatatlan teljesítményeinknek – tette hozzá.
Nagy István kifejtette, a helyi, települési, vármegyei, tájegységi, ágazati értéktárakban, a Magyar Értéktárban és a Hungarikumok
Gyűjteményében jól megfér egymás mellett az élelmiszer és a népművészeti hagyaték, a természeti, kulturális, épített környezeti érték egyaránt. Az a célunk, hogy a lokális értékeinkből minél több ismert és elfogadott legyen országosan, illetve nemzetközileg is, a legkiválóbbak pedig megkapják a hungarikum minősítést.
Jelenleg 89 hungarikumot, 152 kiemelkedő nemzeti értéket, 19 vármegyei értéktárat, 7 külhoni nemzetrész értéktárat és több mint 12 000 települési értéket tartunk nyilván – emelte ki a tárcavezető.
Nagy István beszélt arról is, az Agrárminisztérium 2012 óta több mint ezer olyan hazai, Kárpát-medencei, külföldi rendezvény szervezésében, finanszírozásában vett részt, amelyek a hungarikumok bemutatására, népszerűsítésére jöttek létre. Így több mint 8 millió ember ismerkedhetett meg ilyen módon a hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel – fűzte hozzá a miniszter.
A Hungarikum Díjátadó Gálát, harmadik alkalommal rendezték meg. Az ünnepség keretében tizenegyen vehettek át elismerést – ismerteti a szaktárca közleménye.
Kapcsolódó cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >Új, mezőgazdasági termények vizsgálatával foglalkozó mintavételi laboratórium létesült Fóton
Átadták a Mertcontrol csoport új, korszerű mintavételi laboratóriumát és székházát…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >