Nagy István: a következő gyümölcsszezonra többéves szerződési konstrukciót dolgoz ki az agrártárca
Az idei tapasztalatok alapján, a nehezebb piaci időszakok átvészelésének megkönnyítésére az agrártárca a következő évi gyümölcsszezonra olyan többéves szerződési konstrukciót dolgoz ki, amelynek alapján a feldolgozóüzemeknek a termelőpartnereik számára jó előre felvásárlási ajánlatot kell tenniük a kiszámítható üzleti kapcsolatok jegyében – közölte az agrártárca vezetője a Soproni Sörrally kezdése alkalmával tartott sajtótájékoztatóján Érden.
Nagy István elmondta: ezt főként az indokolja, hogy az idei hirtelen felmelegedés után több meggyfajta is egyszerre érett be, és mivel a szomszédos országokban is hasonló helyzet alakult ki, értékesítési gondok adódnak, amire a jövőt illetően célszerű előre felkészülni. Erre kínálhat egyféle megoldást a többéves szerződés a termelők és feldolgozók között – tette hozzá.
Közölte, Magyarországon az agrárkamarai termésbecslés alapján rekordmennyiségű, mintegy 110 ezer tonnányi gyümölcs értékesítése vált feladattá. Az agrártárca vezetője felhívta a hazai feldolgozók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg a folyamatos feldolgozás és felvásárlás érdekében.
A miniszter arról is beszélt, hogy a termelők idén októbertől számíthatnak az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál a korábbiaknál magasabb szintű előlegre, és teljes kamat- és költségmentes forgóeszközhitel konstrukciót is a termelők rendelkezésére bocsátanak.
Nagy István elmondta, a belföldi agrártermékek biztos piaci elhelyezésére jó kezdeményezés a különféle itt megtelepedett külföldi feldolgozó cégekkel a szorosabb együttműködés, amelynek jó példája a Heineken sörgyárral kialakított kapcsolat.
José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, termékeikhez ők is vásárolnak magyar gazdálkodóktól meggyet és bodzát.
Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója elmondta: évente hozzávetően 800 ezer tonna gyümölcs terem az országban, ebből az alma után a meggy a legnagyobb mennyiség, amiből az idén 30-40 ezer tonnával több a termés, mint tavaly volt. „Az a feladat, hogy a feldolgozottsági szintet emeljük, jelenleg ugyanis a termékek többségét nyomottabb áron, alapanyagként értékesíti az ágazat” – húzta alá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Európa éléskamrája sivataggá válhat
Spanyolország mára Európa vezető zöldség- és gyümölcstermelője lett, de agrársikereit…
Tovább olvasom >Soha nem látott válságban a magyar meggy: luxuscikké válhat a gyümölcs
Történelmi mélypontra került a magyar gyümölcspiac, különösen a meggyágazat, amelyet…
Tovább olvasom >Tíz év alatt megduplázódott az eper ára
Míg 2015-ben még 3,94 eurót kellett fizetni egy kilogramm hazai…
Tovább olvasom >További cikkeink
Szárazság, technológiai verseny és összefogás: beindult a hazai dinnyeszezon
Komoly kihívások közepette indul a 2025-ös magyar dinnyeszezon: a csapadékhiány,…
Tovább olvasom >Romló, de a nemzetgazdasági átlagnál jobb konjunktúra a turizmusban
2025. júniusban a turisztikai cégek 70%-a szolgáltatási árainak növekedéséről számolt…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >