Nagy Fánkkutatás 2022: Uzsonnára és tízóraira fogyaszt fánkot a legtöbb magyar
A magyarok nagy többsége nassolnivalóként vagy desszertként tekint a fánkra és legtöbbször a főétkezéseken kívül, délelőtt vagy délután fogyasztja- derül ki a Pek-Snack 2022-es Nagy Fánkkutatásából, amely több mint 1300 fő megkérdezésével készült. Továbbra is a szalagos fánk a legnépszerűbb, és az ízek mellett vásárláskor sok múlik a fánk külsején is.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2022/02/Ke%CC%81pernyo%CC%8Bfoto%CC%81-2022-02-23-16.12.23-1024x576.png)
Kedvelt tízórainak számít a fánk
Minden évnek vannak biztos mérföldkövei, ünnepkörökhöz és évszakokhoz kapcsolódó szokásai. Hazánk egyik vezető pékség-hálózata, a Pek-Snack idén februárban másodjára hirdette meg azt az online kutatását, melyben továbbra is arra a kérdésre kereste a választ, vajon a farsangi fánk elkészítése és fogyasztása jelen van-e még a hétköznapjainkban. Több mint 1300 kitöltő válaszai alapján nemcsak az derült ki, hogyan vélekednek a magyarok a fánkról, de az is, milyen szempontok alapján választanak süteményt és mely fánkokat fogyasztják a legszívesebben.
A kérdőívre érkezett válaszok azt bizonyítják, hogy a kitöltők többsége – csaknem 71 százalékuk – farsang idején több fánkot fogyaszt, mint az év más időszakában, de a februári ünnepekhez kötődően a válaszadók 83,8 százaléka Valentin napra is szívesen ajándékozna fánkot a párjának. A válaszadók véleménye azonban már csaknem fele-fele arányban megoszlott abban, hogy a fánkot vásárlás után egyből elfogyasztják, vagy későbbi étkezésre vásárolják. Kiderült az is, hogy a legtöbben (65,5 %) délután, uzsonnára fogyasztanak fánkot, de népszerű fogásnak számít a délelőtti tízóraik alkalmával is és rangsorban általánosan csak ezek után fogyasztják reggelire, ebédre, vagy vacsorára.
A tavalyi évhez hasonlóan változatlanul a szalagos fánkot szeretik a legtöbben (79,7%) és a második helyezett idén is az amerikai (lyukas fánk) lett, míg a népszerűségi dobogó harmadik fokát 2022-ben a képviselő fánk foglalta el, letaszítva onnan a tavalyi befutó csöröge fánkot. Kiderült az is, hogy a fánk típusa mellet az emberek milyen szempontok alapján alkotnak véleményt egy fánk minőségéről. A kutatásban résztvevők legnagyobb részének a frissesség a legfontosabb tényező, ezt követi sorrendben a fánk íze, majd a sütemény textúrája (azaz, hogy a tészta mennyire könnyű, zsíros, vagy például száraz), és fontosságban csak ezek után következik a cukortartalom és a méret.
A hagyományos ízek közül idén újra a baracklekváros fánk lett a befutó (64,7%), és a csokoládés és vaníliás ízesítéseknek is sikerült megtartani a második, illetve harmadik helyet. Alternatív ízek tekintetében pedig a mogyorókrémes, pisztáciás, kókuszos és mangós a legkeresettebbek. A legkedveltebb ízek mellett fény derült arra is, hogy ha italt kell választani, legtöbben kávét fogyasztanak szívesen a sütemény mellé, melyet népszerűségben a víz és a tej követ.
Kapcsolódó cikkeink
Generali kutatás: A magyarok csupán tizede gondolja azt, hogy fantasztikus év lesz 2025
Nemzetközi háborús konfliktus kiterjedésétől kevésbé, az infláció és az árak…
Tovább olvasom >Egy ősi gyógynövény, amely segít megszűntetni a fájdalmat
Az emberiség évezredek óta fordul a természet erejéhez, ha egészségének…
Tovább olvasom >A Shell Hungary felmérése új trendeket mutat a digitális vásárlás terén
Az okostelefonok mindennapi életünk szerves részévé váltak, a Shell Hungary…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Munch-ba olvad Románia legnagyobb ételmentő platformja, így már közel hatezer partnertől lehet ételt menteni
A cseh versenytárs felvásárlása után, Romániában is folytatja a stratégiáját…
Tovább olvasom >A Valentin-napi hulladék kétharmada nem újrahasznosítható
Az Európai Unióban egyetlen Valentin-napon több mint 100 000 tonna…
Tovább olvasom >95 millió forint segítség másfél hónap alatt a Tesco munkatársaitól és vásárlóitól a rászorulóknak
95 millió forinttal támogatja az ország legnagyobb adománygyűjtő csapata az…
Tovább olvasom >