Nagy Bordói Kóstoló több mint hatvan pincészet boraival
Otthonra találtak-e Magyarországon a nagy bordeaux-i házasítások alapját adó fajták, a cabernet franc, a merlot és a cabernet sauvignon? – erre a kérdésre is választ kaphatnak a Nagy Bordói Kóstoló látogatói szombaton a Sofitel Budapest szállóban, ahol több mint 60 magyar és külföldi pincészet mintegy 120 borát kóstolhatják.
A Winelovers rendezvényszervező csoport által szervezett tematikus hónapok és kóstolók Magyarország meghatározó fajtáival foglalkoznak, és ha ebben a sorban a fehérek közt az olaszrizling és a furmint, akkor a vöröseknél a kékfrankos és a cabernet franc tölt be fontos szerepet. Ha pedig a cabernet franc-ról van szó, akkor érdemes a bordeaux-i cuvée-kben vele leggyakrabban házasított fajtákat, a cabernet sauvignont és a merlot-t is bemutatni – szólt az MTI-nek a Nagy Bordói Kóstoló koncepciójáról a rendezvény egyik főszervezője.
Harsányi Dávid emlékeztetett: az őszhöz, a hűvösebb hónapokhoz és az ilyenkor fogyasztott ételekhez a nagy vörösborokat szokás társítani, ezek leggyakoribb alapanyagai pedig a éppen a bordeaux-i fajták.
Ez a három kékszőlő-fajta az egyik legismertebb francia bortermő területről származik, így az átlagosnál több napfényre és melegre van szükségük, de a megfelelő kitettségű lejtőkön a Kárpát-medencében is be tudnak érni; leginkább a franc, amely a cabernet-k közül hamarabb érik – jegyezte meg.
Harsányi Dávid szerint a bordeaux-i fajták borai a hazai borkedvelők között egyértelműen megtalálták a helyüket, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy a szocializmus idején – mivel még nem voltak jelen nagyobb területen – ezeknek nem csorbult az imázsa, nem úgy, mint az olaszrizlingé vagy a kékfrankosé.
Az utóbbi bő két évtized útkereséseit követően lassan minden borvidéken meg kell határozni a fő irányokat, és úgy tűnik, hogy Villányban a cabernet franc igazán sikeres, nemzetközileg is elfogadott brand lehet, hiszen egyrészt a világban önállóan kevésbé „elhasznált” fajta, ráadásul Villányban nagyon szép, saját karaktert mutató borok készülnek belőle – hangsúlyozta a szakember.
Mint hozzátette, a Winelovers rendezvényeinek fókuszában a magyar és kárpát-medencei termelők állnak, de igyekeznek mindig kitekintést is adni: a kékfrankosnál Ausztria, az olaszrizlingnél Horvátország, míg a bordeaux-i fajtáknál természetesen Franciaország jelent egyfajta viszonyítási pontot.
A novemberi Bordó Blend programsorozat csúcspontjának Harsányi Dávid elmondása szerint a Nagy Bordói Kóstoló ígérkezik: az egész napos program legtöbb érdeklődésre számot tartó része az a több mint hatvan pincészet százhúsz borát felvonultató sétáló kóstoló, ahol szinte az összes olyan hazai pincészet megtalálható lesz, amely komolyan veszi ezeket a szőlőfajtákat.
A rendezvény kísérőeseménye lesz az a három mesterkurzus, amelyen a vendégek bordeaux-i chateau-k borait, siklósi és villányi Sauska Cuvée 7 vertikális sort, illetve öt meghatározó villányi pincészet: a Bock, a Gere Attila, a Gere Tamás és Zsolt, a Malatinszky, valamint a Vylyan cabernet franc-jait ízlelhetik meg.
A rendezvénnyel kapcsolatos további információk és a teljes kiállítói lista a www.bordoblend.hu oldalon érhetők el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >