Nagy Bordói Kóstoló: cabernet-k és merlot-k Budapesten
A Bordeaux-t világhírűvé tevő szőlőfajtákból, cabernet franc-ból, cabernet sauvignonból és merlot-ból készült magyar és külföldi borok várják a Nagy Bordói Kóstoló látogatóit, akik csaknem hetven pincészet mintegy 150 borát ízlelhetik meg szombaton a Corinthia Budapest Hotelben.
Felmérések szerint a magyarok a vörösborokat kedvelik a legjobban, ebben a kategóriában pedig a magyar bortermelésben a cabernet franc-t tartják az egyik legígéretesebb fajtának a szakemberek; különösen Villányban készülnek belőle nagyon szép, saját karaktert mutató tételek. Ha pedig a cabernet franc-ról van szó, akkor érdemes a bordeaux-i cuvée-kben vele leggyakrabban házasított fajtákat, a cabernet sauvignont és a merlot-t is bemutatni – mondta el az MTI-nek a Nagy Bordói Kóstoló egyik főszervezője.
Harsányi Dávid hozzátette, ez a három fajta megfelelő termőhelyen és évjáratban mély, karakteres, komplex borokat ad, melyek különösen ősszel és télen kedveltek a fogyasztók körében, mint azt a tavaly először megrendezett Nagy Bordói Kóstoló sikere is igazolta.
Nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen a termelők is, a közönség így igazán széles körű kitekintést kaphat: többek között Villányból, Szekszárdról, Egerből, a Balaton környékéről, a Mátrából, Sopronból, az Alföldről, valamint Erdélyből, a Felvidékről, Szlavóniából, Dalmáciából, az Isztriáról, Bordeaux-ból, Argentínából és a kaliforniai Napa-völgyből csaknem hetven pincészet borait lehet megízlelni.
A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokkal is készülnek a szervezők. Az első előadás során Szendei Gergő borász arra a kérdésre keresi a választ, hogy mennyire adható vissza az újvilági stílus egy francia- vagy olaszországi pincészetben. Az előadáson az európai borok mellett olyan újvilágiakat is kóstolhatnak a vendégek, amelyek Magyarországon kereskedelmi forgalomban nem elérhetők.
Malatinszky Csaba villányi borász a cabernet franc fajta egyik legelhivatottabb híve Magyarországon. A borász vezetésével különleges élményben lehet része a vendégeknek: 2015-ös hordómintákból állíthatnak össze házasítást, valamint 2 régi évjárat borát is megkóstolhatják.
A harmadik mesterkurzuson a legsikeresebb egri borok népesítik be az előadótermet. Az Egri Borvidék borászai az idei Challenge International du Vin versenyről 6 arany, 8 ezüst és 17 bronzéremmel tértek haza; ezúttal a nyertes borokból kóstolhatnak a résztvevők, azok készítőinek részvételével.
A rendezvénnyel kapcsolatos további információk és a teljes kiállítói lista a www.bordoblend.hu oldalon érhetők el. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny, mintegy 2700 palack bor versenyez
A kedden kezdődött 44. Országos Borversenyen 239 pincészet 890 bormintája,…
Tovább olvasom >A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >A Lidl Magyarország a hazai borászatok sikeréért is dolgozik
A Lidl Magyarország 2024-ben mintegy 17,5 milliárd forinttal, az elmúlt…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 százalékkal nőtt az AutoWallis árbevétele az első negyedévben, aminek már közel a kétharmada külföldről származik
2025 első negyedévében az AutoWallis Csoport árbevétele 20%-kal, 107 milliárd…
Tovább olvasom >A „Köszi, SIÓ!” program idén is támogatja az iskolásokat: fókuszban a gyerekek digitális biztonsága
A digitális oktatás támogatása, valamint a gyermekek online jóléte és…
Tovább olvasom >Három hazai fajtával indult az eperszezon a Kifli.hu-n
Az eper minden évben a legnépszerűbb szezonális gyümölcsök közé tartozik…
Tovább olvasom >