MVI – Körültekintő törvényalkotást kért a nemdohányzók védelmében

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 04. 19. 17:16

Körültekintő törvényalkotást kért az Országgyűléstől a nemdohányzók védelmében a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) egy keddi budapesti szakmai háttérbeszélgetésen. A szakmai szervezet szerint ugyanis amennyiben nem így járnak el a honatyák a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosításakor, úgy jelentős gazdasági károkkal lehet számolni – jelentette ki Háber Tamás az MVI tiszteletbeli elnöke.

Hozzátette: ha a dohányzás szigorítása, azaz a bel- és kültéri továbbá a közterületi füstölési tilalom is életbe lépne már ez év július 1-jén, úgy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) becslése alapján már ebben az évben több mint 50 milliárd forint költségvetési hiánnyal lehetne számolni. Amennyiben a tervezett törvénymódosítás csak jövőre lép hatályba – ez a tervek szerint egy év múlva, április 1-jén lenne esedékes – úgy a teljes nemzetgazdasági veszteség 2012-ben már meghaladhatja a 260 milliárd forintot.

A tiszteletbeli elnök részletezése szerint: a dohányipar vesztesége így jövőre elérné a 67 milliárd forintot, a magyar vendéglátósoké pedig 130 milliárd forint körül alakulna. (A magyar vendéglátás éves árbevétele most mintegy 480 milliárd forintra tehető.) A vendéglátóhelyek várható tartós forgalomkiesése pedig 16-18 százalék lehet. A dohányzás tervezett szigorítását megérezné a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar is. Az ágazat teljesítménye becslések szerint akár 4-5 százalékkal is mérséklődhetne.

A szigorítást általában a kisebb vendéglátóhelyek, kocsmák, kávézók éreznék meg leginkább a szakember szerint. Az adatok szerint ezek az üzletek teszik ki a magyar vendéglátóhelyek mintegy 60 százalékát. Háber Tamás ugyanakkor azt nem tudta megbecsülni, hogy hány üzlet mehet tönkre a dohányzás szigorítása miatt. A tiszteletbeli elnök azzal érvelt, hogy erre nincsenek pontos adatok, mivel nem lehet tudni, kinek mekkora még a vendéglátós szakmában az anyagi teherbíró képessége. Megjegyezte azonban, hogy a vendéglátósok is egészségpártiak, így a dohányzás ésszerű korlátozását többségük elfogadhatónak tartja.

A külföldi tapasztalatok szerint a jelentős szigorítás ezen a területen nem hatásos, mivel azt az emberek nem tartják be és általában ki is játsszák. Ezért gyakran a szabályok enyhítése vált szükségessé más országokban a drákói szigor bevezetését követően.

Kapcsolódó cikkeink