Népszerű a pálinkatrezor
Múzeumi pálinkatrezor létesítését tervezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a térség legsikeresebb párlatait őrzik majd meg az utókornak.
A trezor kialakítását Cservenyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja ajánlotta fel a megye főzdéinek, amelyek a legjobbnak ítélt, szakmai díjat nyert pálinkáikat helyezhetik el ott.
A múzeumigazgató a térség valamennyi kereskedelmi és bérfőzdéjének közreműködésére számít a megyei pálinkatrezor kialakításában. A különös gyűjteményt már a jövő évre szeretnék létrehozni, azaz még az idén megkezdik a hazai és nemzetközi hírnévre szert tett pálinkák összegyűjtését.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország nyolc eredetvédett pálinkájából hárommal büszkélkedhet. A szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka és az újfehértói meggypálinka áll oltalom alatt. A pálinkák kisüsti eljárással, többszöri finomítással és érleléssel, számos változatban készülnek. Így már bio-, gyümölcságyon érlelt és ópálinkák is készülnek – az utóbbiakat három év után palackozzák -, és nemcsak szilvából, almából és meggyből történik a főzés, hanem minden más gyümölcsből, sőt vadon termő gyümölcsöket is cefréznek.
A mátészalkai pálinkatrezorba – az elképzelések szerint – minden olyan Szabolcsban előállított párlat bekerül majd, amely szakmai elismerésben részesült, illetve részesül a következő években a különböző hazai és nemzetközi italversenyeken. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >