Népszerű a pálinkatrezor
Múzeumi pálinkatrezor létesítését tervezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a térség legsikeresebb párlatait őrzik majd meg az utókornak.
A trezor kialakítását Cservenyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja ajánlotta fel a megye főzdéinek, amelyek a legjobbnak ítélt, szakmai díjat nyert pálinkáikat helyezhetik el ott.
A múzeumigazgató a térség valamennyi kereskedelmi és bérfőzdéjének közreműködésére számít a megyei pálinkatrezor kialakításában. A különös gyűjteményt már a jövő évre szeretnék létrehozni, azaz még az idén megkezdik a hazai és nemzetközi hírnévre szert tett pálinkák összegyűjtését.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország nyolc eredetvédett pálinkájából hárommal büszkélkedhet. A szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka és az újfehértói meggypálinka áll oltalom alatt. A pálinkák kisüsti eljárással, többszöri finomítással és érleléssel, számos változatban készülnek. Így már bio-, gyümölcságyon érlelt és ópálinkák is készülnek – az utóbbiakat három év után palackozzák -, és nemcsak szilvából, almából és meggyből történik a főzés, hanem minden más gyümölcsből, sőt vadon termő gyümölcsöket is cefréznek.
A mátészalkai pálinkatrezorba – az elképzelések szerint – minden olyan Szabolcsban előállított párlat bekerül majd, amely szakmai elismerésben részesült, illetve részesül a következő években a különböző hazai és nemzetközi italversenyeken. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >