Munkaerőhiány a dinnyeföldeken
„Az én dinnyésem azt mondja, a sárgadinnyét nem tudja leszedni, inkább menti a görögöt, mert több pénze van benne, és a sárgadinnye felrobban kint a földön a napsütéstől. Pedig nagyon jó szezonunk lenne”- idéz egy ATV-nek nyilaktozó dinnyeárust az mfor.hu. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint úgy kell összevadászni a munkásokat, többen pedig attól tartanak, ez nem is sikerül, és az érett termés a földön marad, ahol a napsütéstől felhevülve felrobban.
A dinnyetermelők szóvivője szerint a napsütés a legfőbb oka a munkáshiánynak, tűző napon kell ugyanis komoly fizikai munkát végezni, de az sem mellékes, hogy sok idénymunkás inkább külföldre megy dolgozni.
A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot kereshet. (mfor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Éder Tamás: „A cél a hatékonyság fokozása, a robotizált és automatizált technológiák elterjesztése”
A hazai élelmiszeripar 2025-ben is a korábbi évek kihívásait görgeti…
Tovább olvasom >Sztárgázsi, balatoni panorámával – munkaerőhiány és irreális elvárások sújtják a vendéglátást
Tovább súlyosbodik a munkaerőhiány a hazai vendéglátásban – különösen a…
Tovább olvasom >Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Válaszutak éve: így reagáltak a baromfiipar szereplői a kihívásokra 2024-ben
A 2024-es év fordulópontot jelentett a hazai baromfiipar számára: a…
Tovább olvasom >Ezek lettek most a legolcsóbb termékek a boltokban
Miközben a boltok polcain még mindig találunk olyan termékeket, amelyek…
Tovább olvasom >