Műanyagevő baktériumot „fejlesztett ki” két hallgató
Jeanny Yao és Miranda Wang két olyan hallgató, akik hosszú évek óta keresik a megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére. Úgy tűnik, kitartó munkájuk meghozta gyümölcsét: olyan baktériumot fejlesztettek, amely megeszi a műanyagot és vízzé alakítja azt.
A két hallgató általános iskolás koruk óta dolgoznak a projekten, s mára 400 ezer dollár támogatást szereztek a kutatáshoz. Eddig öt díjat gyűjtöttek be, és ők voltak a világon a legfiatalabbak, akik elnyerték a Perlman tudományos díjat. Mindez pedig egy apró baktériumnak köszönhető, ami képes CO2-vé és vízzé alakítani a műanyagot. Az új technológia kétféle módon is használható: egyrészt meg lehet vele tisztítani a tengerpartokat, másrészt nyersanyagot lehet belől gyártani a textiliparhoz.
„Gyakorlatilag lehetetlen rávenni az embereket arra, hogy ne használjanak műanyagot. Olyan technológiára van szükségünk, ami lebontja a plasztikot”, mondja Wang.
Kapcsolódó cikkeink
Hankó Balázs: rekordszámú nevezés érkezett a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára
Rekordszámú nevezés érkezett a középiskolai tudományos és innovációs tevékenységet fejlesztő…
Tovább olvasom >Magyar diákok kezében a jövő kulcsa: új lendülettel indul a Megoldások a holnapért 5. évada
Ötödik alkalommal indul a Samsung és az EdisonKids közös, kreatív…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: „Lighting the Way to Smarter Stores!”
A visszaszámlálás elkezdődött! – Hamarosan megnyitja kapuit a kiskereskedelmi technológiák 2025-ös…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar rizs és kékbúzaliszt is szerepel a Biofach kiállítás magyar közösségi standján
Ismét elrajolt Európa legnagyobb bioszakvására, a nürnbergi Biofach. Az esemény…
Tovább olvasom >JÖN! Egy hét múlva újra itt a „Szerelmem a trade marketing” konferencia
Egy hét múlva ismét itt a „Szerelmem a trade marketing” konferencia.…
Tovább olvasom >Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >