Műanyagevő baktériumot „fejlesztett ki” két hallgató
Jeanny Yao és Miranda Wang két olyan hallgató, akik hosszú évek óta keresik a megoldást az óceánok műanyag-szennyezettségére. Úgy tűnik, kitartó munkájuk meghozta gyümölcsét: olyan baktériumot fejlesztettek, amely megeszi a műanyagot és vízzé alakítja azt.
A két hallgató általános iskolás koruk óta dolgoznak a projekten, s mára 400 ezer dollár támogatást szereztek a kutatáshoz. Eddig öt díjat gyűjtöttek be, és ők voltak a világon a legfiatalabbak, akik elnyerték a Perlman tudományos díjat. Mindez pedig egy apró baktériumnak köszönhető, ami képes CO2-vé és vízzé alakítani a műanyagot. Az új technológia kétféle módon is használható: egyrészt meg lehet vele tisztítani a tengerpartokat, másrészt nyersanyagot lehet belől gyártani a textiliparhoz.
„Gyakorlatilag lehetetlen rávenni az embereket arra, hogy ne használjanak műanyagot. Olyan technológiára van szükségünk, ami lebontja a plasztikot”, mondja Wang.
Kapcsolódó cikkeink
Ketchup alapú gyümölcsturmixot dob piacra a Heinz és a Smoothie King az USA-ban
Meghökkentő együttműködéssel rukkolt elő a Heinz és a világ vezető…
Tovább olvasom >A Bunge csökkenti műanyagfelhasználását az olajospalack-csomagolás optimalizálásával Magyarországon
A martfűi gyárban előállított, újratervezett palackok darabonként 11 százalékkal kevesebb…
Tovább olvasom >Szép, de veszélyes: miért ne hozzunk növényt a nyaralásból?
Súlyos veszélyt jelent Magyarország növényvilágára a Xylella fastidiosa baktérium, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál 2025 – Három nap a bor, a pezsgő és a kultúra jegyében
Szeptember 5–7. között immár 35. alkalommal várja látogatóit a Budafoki…
Tovább olvasom >Idén is megfizethető áron kaphatók a legnépszerűbb termékek a Szent István Napon
2025-ben is gazdag étel- és italkínálat fogadja az érdeklődőket a…
Tovább olvasom >