Műanyag-alternatíva hal”hulladékból”
Egy 23 éves brit lány olyan, komposztálható összetevőt alkotott, amely reményei szerint egy napon átveheti az egyszer használatos műanyagok helyét. Az anyag fő összetevője a halászati ipar egyik mellékterméke.

Lebomlik, ehető és tökéletes műanyag-alternatíva
Lucy Hughes a Sussexi Egyetem utolsó éves hallgatójaként hozta létre a MarinaTexet. Az anyag amellett, hogy lebomlik, még ehető is. Hughes projektjét egy kutatás előzte meg, amely a halászat során keletkező melléktermékek csökkentését célozta, amelyből az ENSZ becslése szerint évente 50 millió tonna képződik.
Az erős, stabil összetevő megalkotásához Hughes bizonyos állatok páncéljából kinyert kitozánmolekulákat és vörös algából származó agart használt. Számos tesztelést követően létrejött egy rugalmas, félig átlátszó anyag, amely mínusz 100 celsiusfokon képződik, és erősebb, mint műanyag alternatívája, az alacsony sűrűségű polietilén.
A MarinaTex 4-6 hét alatt bomlik le otthoni komposztban, és nem szennyezi a talajt.
WeForum
Kapcsolódó cikkeink
Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >JUST mosógél 4 l – active, color
Prémium minőségű JUST mosógélek színes és fehér ruhák mosásához alacsony…
Tovább olvasom >Hankó Balázs: rekordszámú nevezés érkezett a 34. Országos Tudományos és Innovációs Olimpiára
Rekordszámú nevezés érkezett a középiskolai tudományos és innovációs tevékenységet fejlesztő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >