Műanyag-alternatíva hal”hulladékból”
Egy 23 éves brit lány olyan, komposztálható összetevőt alkotott, amely reményei szerint egy napon átveheti az egyszer használatos műanyagok helyét. Az anyag fő összetevője a halászati ipar egyik mellékterméke.

Lebomlik, ehető és tökéletes műanyag-alternatíva
Lucy Hughes a Sussexi Egyetem utolsó éves hallgatójaként hozta létre a MarinaTexet. Az anyag amellett, hogy lebomlik, még ehető is. Hughes projektjét egy kutatás előzte meg, amely a halászat során keletkező melléktermékek csökkentését célozta, amelyből az ENSZ becslése szerint évente 50 millió tonna képződik.
Az erős, stabil összetevő megalkotásához Hughes bizonyos állatok páncéljából kinyert kitozánmolekulákat és vörös algából származó agart használt. Számos tesztelést követően létrejött egy rugalmas, félig átlátszó anyag, amely mínusz 100 celsiusfokon képződik, és erősebb, mint műanyag alternatívája, az alacsony sűrűségű polietilén.
A MarinaTex 4-6 hét alatt bomlik le otthoni komposztban, és nem szennyezi a talajt.
WeForum
Kapcsolódó cikkeink
Átadták az első okos értékesítési pontot, az Auchan GO-t
Hivatalosan is megnyílt az Auchan Magyarország új, innovatív kereskedelmi egysége,…
Tovább olvasom >A hazai innovációk levédésére vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) idén…
Tovább olvasom >Feldman Zsolt: a mostani fejlesztések évtizedekre meghatározhatják a borászat jövőjét
A magyar borászat jövőjét évtizedekre meghatározhatják a mostani fejlesztések, a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A piaci kihívások mellett is növekedni tudott a BioTechUSA-cégcsoport
Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Megnövelt kapacitással segíti a húsvéti visszaváltást a MOHU
Az ünnepek közeledtével várhatóan a boltok forgalma növekedni fog, így…
Tovább olvasom >