Műanyag-alternatíva hal”hulladékból”
Egy 23 éves brit lány olyan, komposztálható összetevőt alkotott, amely reményei szerint egy napon átveheti az egyszer használatos műanyagok helyét. Az anyag fő összetevője a halászati ipar egyik mellékterméke.

Lebomlik, ehető és tökéletes műanyag-alternatíva
Lucy Hughes a Sussexi Egyetem utolsó éves hallgatójaként hozta létre a MarinaTexet. Az anyag amellett, hogy lebomlik, még ehető is. Hughes projektjét egy kutatás előzte meg, amely a halászat során keletkező melléktermékek csökkentését célozta, amelyből az ENSZ becslése szerint évente 50 millió tonna képződik.
Az erős, stabil összetevő megalkotásához Hughes bizonyos állatok páncéljából kinyert kitozánmolekulákat és vörös algából származó agart használt. Számos tesztelést követően létrejött egy rugalmas, félig átlátszó anyag, amely mínusz 100 celsiusfokon képződik, és erősebb, mint műanyag alternatívája, az alacsony sűrűségű polietilén.
A MarinaTex 4-6 hét alatt bomlik le otthoni komposztban, és nem szennyezi a talajt.
WeForum
Kapcsolódó cikkeink
Zöld innovációkról egyeztetett a Soproni Egyetem Finnországban
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Ízlés szerint keverve – szószforradalom az amerikai piacon
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Creme Bonjour 70% zsírtartalmú kenhető keverék 225 g
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadták a 2025-ös Fenntartható jövőért díjakat: az év legkiemelkedőbb fenntartható vállalatai és vezetői kaptak elismerést
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >A Visa új programot indít a magyar vállalkozások digitalizációjának támogatására
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Rózsaszín kamionok és kortárs művészek és influencerek hozzák mozgásba a reményt
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
