Műanyag-alternatíva hal”hulladékból”
Egy 23 éves brit lány olyan, komposztálható összetevőt alkotott, amely reményei szerint egy napon átveheti az egyszer használatos műanyagok helyét. Az anyag fő összetevője a halászati ipar egyik mellékterméke.

Lebomlik, ehető és tökéletes műanyag-alternatíva
Lucy Hughes a Sussexi Egyetem utolsó éves hallgatójaként hozta létre a MarinaTexet. Az anyag amellett, hogy lebomlik, még ehető is. Hughes projektjét egy kutatás előzte meg, amely a halászat során keletkező melléktermékek csökkentését célozta, amelyből az ENSZ becslése szerint évente 50 millió tonna képződik.
Az erős, stabil összetevő megalkotásához Hughes bizonyos állatok páncéljából kinyert kitozánmolekulákat és vörös algából származó agart használt. Számos tesztelést követően létrejött egy rugalmas, félig átlátszó anyag, amely mínusz 100 celsiusfokon képződik, és erősebb, mint műanyag alternatívája, az alacsony sűrűségű polietilén.
A MarinaTex 4-6 hét alatt bomlik le otthoni komposztban, és nem szennyezi a talajt.
WeForum
Kapcsolódó cikkeink
Rekordmélyre zuhant az innováció a spanyol FMCG-piacon
Spanyolországban 15 év alatt 48%-kal esett vissza az új termékek…
Tovább olvasom >Színt vált a csomagolás, ha romlik az étel – új találmány forradalmasíthatja az élelmiszer-pazarlás elleni harcot
Három spanyol fiatal, Pilar Granado, Pablo Sosa Domínguez és Luis…
Tovább olvasom >A kormány támogatja a magyar borászat megújulását és hagyományainak megőrzését
Régóta a mezőgazdaság zászlóshajójaként tekintünk a mindig megújulni képes borágazatra,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amitől a terméket a kosárba helyezzük – kutatás
A PwC és a Publicis Groupe Hungary legújabb közös kutatása…
Tovább olvasom >Tízmilliók egy nyitófüllel – elindult a XIXO történetének legnagyobb nyereményjátéka
Idén nyáron minden eddiginél nagyobb dobásra készül a XIXO: elindult…
Tovább olvasom >Korhatár alá került az energiaital: amit minden boltosnak tudnia kell
Június 11-től életbe lépett az energiaitalok árusítására vonatkozó új szabályozás:…
Tovább olvasom >