MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét biztosító, és annak kifizetését módosító javaslatokat nyújtott be a napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium. A felszolgálási díj tervezete alapján a vendéglátó üzletek lakossági fogyasztás esetén maximum 15, céges rendezvényeknél pedig 20% díjat határozhatnak meg. Fontos ugyanakkor, hogy a felszolgálási díj alkalmazása – a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően − továbbra is önkéntes, arról a vendéglátó üzletek üzemeltetői dönthetnek munkavállalóik megbecsülése, juttatásaik növelése érdekében.
A borravalót érintő javaslat pedig rögzíti annak adó- és járulékmentességét, és módosítja a kifizetés feltételeit is annak érdekében, hogy a munkavállalók minden esetben levonásmentesen kaphassák meg a vendégektől nekik járó plusz díjazást. A Magyar Turisztikai Ügynökség üdvözli a szakmai szervezetek által is támogatott tervezeteket, azoknak köszönhetően ugyanis nem csak a vendéglátásban dolgozók juthatnak több bevételhez, de nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is.
A gazdaság új fellendülésének egyik legfontosabb hajtóereje a turizmus. Az ágazat nemzetgazdasági hozzájárulása több mint 12%, a központi költségvetés bevételeinek pedig több mint 10%-át a turizmushoz kapcsolódó fogyasztás és foglalkoztatás eredményezi. Az iparág társadalmi jelentőségét jól mutatja, hogy abban közel százezer kis- és középvállalkozás működik, így a turizmus mintegy 400 ezer család megélhetését nyújtja hazánkban.
„A vállalati rendezvények esetére meghatározott magasabb mértékű felszolgálási díj kiemelten erősítheti a hazai vendéglátás, tágabb tekintetben a teljes turisztikai ágazat versenyképességét. A nemzetközi üzleti rendezvények, nagyszámú küldöttet fogadó konferenciák, kongresszusok ugyanis jelentős mértékben járulhatnak hozzá a beutazóforgalom erősödéséhez. Az új maximalizált mérték pedig lehetővé teszi, hogy a hazai szolgáltatók versenyképes bért biztosíthassanak azon magas minőségű szakmai munkát végző dolgozóik számára, akiket ezeken a nemzetközi igényeket kielégítő rendezvényeken foglalkoztatnak. Így nem csak a munkavállalók által megkeresett összeg emelkedhet, de nagymértékben nőhet a szektor munkaerő-megtartó képessége is”
– emelte ki Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Hozzátette, a lakossági fogyasztására vonatkozó 15%-os maximum mérték pedig a kisebb forgalmú, jellemzően családi vendéglátó egységek versenypiaci helyzetének erősítéséhez járul hozzá. Fontos, hogy a korábbi előírásoknak megfelelően felszolgálási díjat továbbra sem lesz kötelező alkalmazniuk a vendéglátóknak. De, amennyiben ezt megteszik, az része a számlának, az abból befolyó összeg a szolgáltatók bevétele, amelyet viszont továbbra is kizárólag dolgozói bérek kifizetésére fordíthatnak.
A felszolgálási díj ugyanakkor nem azonos a borravalóval, amelyet minden esetben önkéntesen fizet a vendég. Jelenleg ugyanakkor ez csak akkor adó- és járulékmentes a munkavállaló számára, ha azt a számlától külön, készpénzben, közvetlenül a felszolgálónak adja a vendég, vagy egy olyan borravaló tárolóba helyezi, amelynek tartalmát a felszolgálók osztják szét egymás között. A tervezet nem csak kimondja a borravaló adómentességét, de rögzíti, hogy ez független a kifizetés módjától is. Azaz, a munkavállaló akkor is levonásmentesen kell, hogy megkapja azt, ha a vendég elektronikusan, vagy azonnali átutalással fizet. Az ehhez szükséges technikai feltételeket pedig a vendéglátó üzletek pénzintézeteinek kell biztosítaniuk.
„A borravaló kiemelt motivációs bevételt jelent a vendéglátásban dolgozók számára. Az előterjesztésnek köszönhetően immár az egyre inkább bankkártyával fizető vendégek is kényelmesen adhatnak borravalót, tudva, hogy az a felszolgálóhoz kerül. Mindez ráadásul a munkáltatóknak is költségoptimalizáló megoldást jelent”
– mutatott rá Könnyid László.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar lány a fesztivál 11 milliomodik látogatója
Egy Ománban élő magyar lány lett a Sziget fesztivál történetének…
Tovább olvasom >Balatoni Turizmus Szövetség: ideje komolyan venni az úszástudás fontosságát!
Ideje komolyan venni az úszástudás fontosságát – figyelmeztetett a Balaton-átúszás…
Tovább olvasom >Balaton vs. horvát tengerpart: hol éri meg jobban dolgozni 2025 nyarán?
Miközben a balatoni szezonmunkák többsége nettó 2 000–2 800 forintos…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >