Magazin: Mozgásban
Változások a Magyarország Tortája verseny kiírásában, a vezetés rendszerének strukturális átalakítása, hírek az új székházról – ezek voltak az ipartestület október 9-i vezetőségi ülésének legfontosabb témái.
Az elnöksége elemezte az idei Magyarország Tortája versenyt és annak eredményeit. A megyei és régiós vezetők nagy többsége arról számolt be, hogy az idei torta is jól teljesített, a vendégek nagyon várták, és a visszajelzések is jók – az előzetesen terjesztett intrikák ellenére is. Általánosan elmondható, hogy a „cukormentes” torták egyre népszerűbbek. A Magyar Ízek Utcájába kitelepülő cukrászdák által értékesített több mint 40 ezer tortaszeletből már közel 15 ezer készült hozzáadott cukor nélkül.
Az elnökség az idei jó eredmények ellenére is egyetértett abban, hogy a jövő évi versenykiíráson változtatni kell, mert az elmúlt években rendre nagyon hasonló, franciás jellegű, mousse-os torták nyertek, és a vendégek egy része már mást várna el. A jelenség oka az, hogy a versenyre nevező cukrászok az előző évi nyertes tortához hasonlóban gondolkodnak, és az esélyesnek várt tortákkal versenyeznek.
A versenykiírást ezért úgy kell átalakítani, hogy más jellegű – esetleg „tésztásabb” – irányba terelje a versenymunkákat. A zsűrizés menetét is át kell alakítani úgy, hogy a verseny végig anonim maradjon. A témában a november 5-i szakmai napon rendezett fórumbeszélgetésen javaslatokat tehetnek a tagok – az új versenykiírás legkésőbb februárban megjelenik.
Az ülés másik fontos napirendje az ipartestület vezetésének strukturális átalakítása volt. Az ügyvezetés szerint a jelenlegi felépítés gátja a hatékony működésnek, ezért a jövő februári tisztújító közgyűlésig ki kell dolgozni azokat az alapszabály-módosítási javaslatokat, melyek nagyobb hatás- és jogkört biztosítanának az operatív vezetésnek, az országos elnökség pedig a szakmai feladatkörök felelőseiből és a regionális képviselőkből állna.
Az ügyvezetés beszámolt az ipartestület új székházának átépítési munkáiról.
– A székházban az iroda mellett cukrász bemutató/továbbképző műhelyt építünk, ahol a szakképzésben és mesterképzésben is hangsúlyosabb szerepet tudunk vállalni. Terveink között szerepel, hogy tanműhelyünk legyen az országos mestervizsgaközpont. Azt szeretnénk, hogy egy olyan referenciaműhelyt hozzunk létre, amely bázisa lehet ifjú tehetségeink és cukrászmestereink nemzetközi versenyekre való felkészítésének is – mondta el Selmeczi László társelnök. //
Kapcsolódó cikkeink
Ízek kavalkádja
Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti…
Tovább olvasom >Megjelentek Magyarország Tortái a cukrászdákban
Idén is kiválasztották Magyarország Tortáját és Cukormentes Tortáját, amelyek 2024-ben…
Tovább olvasom >Egy különleges alkotás lett Magyarország Tortája (videó)
A modern és hagyományos magyar alapanyagokat ötvöző, különleges süteménnyel ünnepelhetjük…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >SweeTEN 4.0
Újabb mérföldkő az ipartestület tehetséggondozó tevékenységében: a Nemzeti Tehetség Program…
Tovább olvasom >639 millió csomag naponta – A nap videója
Kínában vagyunk – még az is lehet, hogy többségében nem…
Tovább olvasom >