MOHU: a hulladékudvarokon is leadható a konyhai élelmiszer-hulladék
A MOHU a konyhai élelmiszer-hulladék tesztjelleggel elindított, házhoz menő gyűjtése mellett egyes hulladékudvarokban is lehetővé tette az ilyen anyagok leadását; a szolgáltatás 33 helyszínen már elérhető, és az érintett hulladékudvarok száma folyamatosan bővül – közölte a vállalat kedden az MTI-vel.
A konyhai élelmiszer-hulladékokat kezdetben főleg olyan települések hulladékudvaraiban lehet leadni, ahol már működik a tesztüzemű házhoz menő gyűjtés. A rendszer fokozatosan bővül a hulladékudvarok kihasználtsága alapján.
Jelenleg 33 helyszínen, Budapesten, Cegléden, Kecskeméten, Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Tatabányán, Zalaegerszegen, Orosházán, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Nagykanizsán adhatók le az élelmiszer-hulladékok
– jelezték.
A MOHU becslései szerint egy ember nagyjából heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot „termel„. Az ilyen anyagok szelektív gyűjtése közös érdek, mert így ezek értékes másodlagos nyersanyaggá válnak.
A biohulladékból biometánként megújuló energiaforrást lehet előállítani, komposztként pedig fenntartható tápanyagforrást biztosít a mezőgazdaságnak – közölte a vállalat.
A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása az egyéb kategóriákkal megegyezően zajlik a hulladékudvarokban. A hulladékot saját tárolóedényében kell a helyszínre szállítani, majd ott egy patentzáras, szagbiztos gyűjtőedényben kell elhelyezni.
A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokban is leadhatók különböző szerves hulladékok, például gyümölcs- és zöldségmaradékok, kávézacc, teafű (teafilter nem), tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.
Ugyanakkor csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket.
Tilos továbbá leadni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is – hívta fel a figyelmet a MOHU.
A 2022-es adatok alapján az Európai Unióban a szerves hulladéknak csak 16 százalékát gyűjtik elkülönítve és kezelik megfelelően.
A hazai települési hulladék 34 százaléka biológiailag lebomló anyag, ebből a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladék mennyisége évi 440 ezer tonnát tesz ki. A MOHU hosszú távú célként a 155 ezer tonnás éves gyűjtési mennyiséget tűzte ki.
Kapcsolódó cikkeink
A MOHU új, tömeges visszaváltásra alkalmas automatáját tesztelik
Pilisvörösváron kezdődött meg a MOHU és a norvég TOMRA-gyártmányú R1…
Tovább olvasom >Vádat emeltek egy fénymásolt címkével palackokat visszaváltó párral szemben
Vádat emeltek egy nővel és egy férfivel szemben, akik vissza…
Tovább olvasom >Nem múló optimizmussal
Kovács Lászlótól, az ipartestület elnökétől, ahogy minden év elején, ezúttal…
Tovább olvasom >További cikkeink
Milyen hatása lehet az árrésstopnak? Lesz miből fizetni a dolgozói béreket?
A kormány bejelentése szerint március közepétől harminc alapvető élelmiszer árrése…
Tovább olvasom >Így változik a boltok árrésse most, hogy a kormány döntött
A kormány bejelentése szerint harminc alapvető élelmiszer árrését korlátozzák, miután…
Tovább olvasom >Felvásárolta a myPOS az IQOM-ot, elősegítve a digitális fizetési innováció terjedését
Az IQOM, a digitális fizetési megoldások egyik vezető magyarországi szolgáltatója…
Tovább olvasom >