MNB: októberben az inflációs alapmutatók is csökkentek
Októberben – amellett, hogy 0,3 százalékponttal 2,2 százalékra csökkent az éves infláció, és január óta először mérséklődött gyorsan változó külső gazdasági hatásoktól megszűrt éves maginfláció – 0,2 százalékponttal 2,7 százalékra, estek az infláció mélyebben rejlő folyamatainak jelzésére szolgáló alapmutatók is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből.
Az indirekt adóktól megtisztított maginfláció április óta először csökkent a múlt hónapban 0,3 százalékponttal 2,3 százalékosra, a keresletérzékeny termékek inflációja pedig március óta emelkedett, mielőtt októberben 0,2 százalékpont eséssel 1,8 százalékosra mérséklődött. A ritkán változó árú termékek inflációja is 0,3 százalékponttal csökkent 2,0 százalékosra.
Az inflációs alapfolyamatokat megragadó mutatók tehát 2 százalék körül alakulnak, amivel továbbra is érdemben elmaradnak a maginflációtól – összegezte a jegybank.
Az MNB elemzése szerint az infláció októberi mérséklődését az iparcikkek és az üzemanyagok árindexének csökkenése okozta, míg a volatilisebb, költségváltozásokra érzékenyebb élelmiszer- és energiaárak, illetve a keresletérzékeny termékek közel azonos mértékben hatottak az áremelkedés irányába.
Az iparcikkek szezonálisan igazított árai – a tartós és a nem tartós iparcikkeknél egyaránt – csökkentek az előző hónaphoz képest, amihez a bázishatások is hozzájárultak. A termékkör árazását a mérsékelt importárak árleszorító hatása, valamint a folyamatosan élénkülő belföldi kereslet kettős hatása alakítja – tette hozzá az MNB.
A feldolgozott élelmiszerek – szezonálisan igazított és adószűrt – árai szeptemberhez képest a korábbi hónapoknál lassabban emelkedtek, döntően a tej és a tejtermékek folytatódó áremelkedése nyomán. A nyers élelmiszerek drágulását pedig elsősorban a zöldségek okozták.
A piaci szolgáltatásoknál a tavalyinál alacsonyabb árdinamikát mért az MNB, amit főként az egészségügyi szolgáltatások, illetve a kábeltévé előfizetések árának alakulása magyaráz. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >NGM: a kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok is részt vesznek az áremelések elleni küzdelemben
A kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes alapon vállalják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski
A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az…
Tovább olvasom >Csökkenő születésszám, növekvő kihívások
A demográfiai trendek és a fogyasztói szokások alakulása egyaránt formálja…
Tovább olvasom >Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >