MNB: az infláció stagnált, az alapmutatók emelkedtek
Májusban stagnált a fogyasztói árak átlagos növekedése, az áprilisival azonos, 3,9 százalékos volt az infláció májusban, miközben emelkedett a maginfláció és emelkedtek az infláció mélyén rejlő alapfolyamatok megragadására hivatott alapmutatók is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzéséből.
A szezonális igazítás nélkül számolt maginfláció és az adószűrt maginfláció egyformán 0,3 százalékponttal 4,0 százalékra, illetve 3,7 százalékra emelkedett. A másik két alapmutató a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek inflációja 0,2-0,2 százalékponttal 3,6 százalékra, illetve 3,9 százalékra emelkedett.
A maginfláció emelkedését a jegybank elemzése szerint a piaci szolgáltatások és a feldolgozott élelmiszerek áremelkedésének élénkülése okozta. A piaci szolgáltatások árai májusban 0,7 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz viszonyítva.
Májusában a keresletérzékeny termékek hozzájárulása az inflációhoz nőtt, a költségváltozásokra érzékenyebb – élelmiszer és üzemanyag – termékek inflációs hozzájárulása lényegében nem változott, állapította meg az elemzés. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Importőrök árazási gyakorlata a GVH fókuszában
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Az OKSZ is megszólalt az inflációs adatok kapcsán
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >MNB: a mesterséges intelligencia a pénzügyi rendszer új motorja lehet
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Temu letarolja a hazai webshopokat – a karácsony sem hoz változást
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Idén a tavalyinál 10 százalékkal több újbor készült
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >Magyar Édességgyártók Szövetsége: trendek 2025-ben és kilátások 2026-ra
🎧 Hallgasd a cikket: Lejátszás Szünet Folytatás Leállítás Nyelv: Auto…
Tovább olvasom >
