MNB alelnök: szükségszerű, hogy lefelé is elinduljon az élelmiszer-árverseny
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Napi.hu-nak beszélt arról, hogy jó hír, hogy megállt az élelmiszer-infláció emelkedése. Ugyanakkor szerinte szükségszerű, hogy lefelé is elinduljon az árverseny.

Az árcsökkenés lassú folyamat lesz
„Jó hír, hogy megállt az élelmiszer-infláció emelkedése, igaz mértéke változatlanul nagyon magas. A tartósabb trendek megítélése szempontjából legfontosabb információ a szolgáltató szektor egyes szegmenseiben látott, a korábbiaknál lényeges magasabb januári áremelések voltak. Ez egy olyan jel, ami óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit, aki az infláció gyors összeomlására számít”
– fejtette ki a szakember a Napi.hu-nak.
„Az európai energiaárak jelentős mértékben csökkentek, a globális szállítmányozási árak korrigáltak, miközben a világpiaci élelmiszerárak 10. hónapja folyamatosan mérséklődnek. A pénzpiacainkat is stabil helyzet jellemzi, így az említett árcsökkenéseknek a hazai beszállítói láncokban is egyre erőteljesebben érvényesülnie kell. A pénzpiaci stabilitás megtartása továbbra is fontos kulcsa lesz annak, hogy az inflációt megtörjük és az árstabilitást újra elérjük. Ezen hatásokhoz párosul a belső kereslet szűkülése, ami fegyelmező erővel hat a kereskedelem árazási döntéseire. Ha egy cég nem akarja, hogy a vevői elpártoljanak tőle, akkor el kell kezdeni a csökkenő költségeket a fogyasztói árakban is érvényesíteni. Lefelé is el kell indulni egy árversenynek! Erre lesz is tér”
– fűzte hozzá.
Az árcsökkenés az élelmiszeriparban azonban annak természete folytán nem lesz gyors:
„A gazdaság széles szeletében az árak lefelé merevek. A cégek még akkor sem szívesen csökkentenek árat, ha az indokolt lenne. Vannak azonban olyan részpiacok, ahol az árak csökkentése és a lefelé árazás sokkal nagyobb eséllyel bekövetkezik. Tipikusan ilyen lehet az élelmiszerpiac. Az elmúlt 30 év adatai alapján azt látjuk, hogy a nyers élelmiszerek piacán, egy-egy – jellemzően kínálati okokból bekövetkező – árrobbanást követő évben nemcsak az infláció, hanem az árszintek is részben korrigálódnak. Az is látszik azonban, hogy a termelési lánc minél inkább magasabb, összetettebb szegmensében mozgunk, ez az árcsökkenés annál kisebb valószínűséggel jelenik meg”
– érvelt.
Kapcsolódó cikkeink
A rizs árának alakulása: miért drágul és hogyan hat ránk?
A rizs, mint alapvető élelmiszer, az utóbbi időben jelentős ármozgásokat…
Tovább olvasom >Lendületesen nyitotta az évet a budapesti tőzsde
Lendületesen nyitotta az évet a budapesti tőzsde irányadó mutatója: a…
Tovább olvasom >Oroszországban gyorsult az infláció januárban
Oroszországban 9,92 százalékra gyorsult az éves infláció januárban a decemberi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >