MNB alelnök: szükségszerű, hogy lefelé is elinduljon az élelmiszer-árverseny
Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Napi.hu-nak beszélt arról, hogy jó hír, hogy megállt az élelmiszer-infláció emelkedése. Ugyanakkor szerinte szükségszerű, hogy lefelé is elinduljon az árverseny.

Az árcsökkenés lassú folyamat lesz
„Jó hír, hogy megállt az élelmiszer-infláció emelkedése, igaz mértéke változatlanul nagyon magas. A tartósabb trendek megítélése szempontjából legfontosabb információ a szolgáltató szektor egyes szegmenseiben látott, a korábbiaknál lényeges magasabb januári áremelések voltak. Ez egy olyan jel, ami óvatosságra kell, hogy intsen mindenkit, aki az infláció gyors összeomlására számít”
– fejtette ki a szakember a Napi.hu-nak.
„Az európai energiaárak jelentős mértékben csökkentek, a globális szállítmányozási árak korrigáltak, miközben a világpiaci élelmiszerárak 10. hónapja folyamatosan mérséklődnek. A pénzpiacainkat is stabil helyzet jellemzi, így az említett árcsökkenéseknek a hazai beszállítói láncokban is egyre erőteljesebben érvényesülnie kell. A pénzpiaci stabilitás megtartása továbbra is fontos kulcsa lesz annak, hogy az inflációt megtörjük és az árstabilitást újra elérjük. Ezen hatásokhoz párosul a belső kereslet szűkülése, ami fegyelmező erővel hat a kereskedelem árazási döntéseire. Ha egy cég nem akarja, hogy a vevői elpártoljanak tőle, akkor el kell kezdeni a csökkenő költségeket a fogyasztói árakban is érvényesíteni. Lefelé is el kell indulni egy árversenynek! Erre lesz is tér”
– fűzte hozzá.
Az árcsökkenés az élelmiszeriparban azonban annak természete folytán nem lesz gyors:
„A gazdaság széles szeletében az árak lefelé merevek. A cégek még akkor sem szívesen csökkentenek árat, ha az indokolt lenne. Vannak azonban olyan részpiacok, ahol az árak csökkentése és a lefelé árazás sokkal nagyobb eséllyel bekövetkezik. Tipikusan ilyen lehet az élelmiszerpiac. Az elmúlt 30 év adatai alapján azt látjuk, hogy a nyers élelmiszerek piacán, egy-egy – jellemzően kínálati okokból bekövetkező – árrobbanást követő évben nemcsak az infláció, hanem az árszintek is részben korrigálódnak. Az is látszik azonban, hogy a termelési lánc minél inkább magasabb, összetettebb szegmensében mozgunk, ez az árcsökkenés annál kisebb valószínűséggel jelenik meg”
– érvelt.
Kapcsolódó cikkeink
Hasít a bevásárlóturizmus
Magyarországon 2024-ben az élelmiszerek ára az uniós átlag 94,8%-át érte…
Tovább olvasom >K&H: a tényadatban szereplőnél jóval komolyabb inflációt érzékelnek a középkorúak
A középkorú magyarok inflációs érzete továbbra is messze meghaladja a…
Tovább olvasom >Júniusban újra emelkedett az infláció – a gyümölcsök drágulása húzza felfelé az árakat
Júniusra 4,6 százalékra nőtt az éves infláció, szemben a májusi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >A Lidl a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítványt támogatja
A Lidl Magyarország immár hat éve segíti a Heim Pál…
Tovább olvasom >Helyi gyártókkal lépne az uniós piacra a Temu
Egyre nagyobb hullámokat vet a Temu térnyerése Európában – most…
Tovább olvasom >