Magazin: Mixer, egy placebót kevés jéggel!
1918-ban, amikor az influenza még milliószámra szedte áldozatait, az USA egyes részein elterjedt a hit: az alkohol védelmet nyújt e betegséggel szemben.A fogyasztás óriási mértékben nőtt – feltehetően ennek is volt szerepe az alkoholtilalom meghirdetésében. Közel száz évvel később már a kutya sem hisz abban, hogy néhány pohár vodka, whisky, vagy egy erősebb koktél megvéd a H1N1 vírustól, de a tünetek kezelését, nos, azt ma is szívesen hívják kalapkúrának. Viszont az egyébként egyáltalán nem alaptalan hit abban, hogy bizonyos élelmiszerek és alkoholok sok esetben pozitív hatással vannak az egészségre, felhasználható marketingcélokra is (akárcsak a német „beauty koktélok” esetében, lásd: Trade magazin 2009/10).
Mindehhez persze szükség van néhány „hívő” mixerre is, akik nemcsak hitelt adnak egyes koktélalapanyagok – egyébként orvosilag is igazolt – jótékony hatásának, de azokat tudják is jól alkalmazni italkompozícióikban. És ha gyümölcsöket és növényeket alkalmazunk a természetes gyógyításban, miért ne tehetné ugyanezt a barman is koktéljaival?
A manhattani Drop Off Service bár választékában egyéb hasonló „gyógyitalok” mellett Flu Shot néven (flu angolul influenza) szerepel például: mézesfokhagymáschilistequilás-gyömbéresnarancsos keverék pár csepp echinaceaval (kasvirágból készített, nálunk is kapható, fertőzéses megbetegedések
megelőzésére, illetve kiegészítő kezelésére szolgáló folyadék). A kínai negyedben az Apotheke „beszédes nevű” bárban, amely kimondottan az ilyen koncepcióban készült funkcionális koktélokra épül, influenzára a Throat Coat (Torok-kabát) mixet ajánlják: paprikás-borsos vodka francia mézes likőrrel. New York más szórakozóhelyein is kaphatóak kreatívan megalkotott kevert italok – gyógyszernek biztosan nem nevezhetők (nem is szabadna), de hatásuk inkább pozitív, és akkor még a placebo-szerepükről nem is beszéltünk!
Gulyás Csaba, a közismert mixer kérdésünkre elmondta, hogy hazai viszonylatban
nem hallott még egészségvédőnek titulált, az itallapon is szereplő funkcionális koktélokról, de vendégei kalapkúraként gyakran kérnek tőle erős italokat. Ilyenkor ő forró, jó sok rummal készített grogot ad nekik, de gyakran előfordul, hogy magas C-vitamin-tartalmú citromosmézes koktélt készít sok gyömbérrel.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >