Mitől lesz egy reggeli igazán tápláló? – Tippek az egészséges napkezdéshez
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amely kulcsszerepet játszik testünk és elménk megfelelő működésében. Az Emésztési Jóllét Program, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország indított, arra hívja fel a figyelmet, hogy a reggeli összetétele hogyan befolyásolja az energiaszintünket, az emésztésünket és az agyműködésünket. A program szakértői összegyűjtötték, miért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a nap első étkezésére.
Miért fontos a reggeli?
A reggelizés elhagyása egyre elterjedtebb világszerte, és ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető, különösen a fiatalok körében. A statisztikák szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada, a 15-16 éves korosztályban pedig még ennél is nagyobb arányban hagyják ki a reggelit. Ez aggasztó, hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító étkezés.
A reggeli kihagyása nemcsak az energiaszintre, hanem az egészségre is negatív hatással van. Növelheti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hátrányosan befolyásolhatja a figyelmet, a memóriát és az iskolai, illetve munkahelyi teljesítményt.
Mit tegyünk az asztalra?
Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és több élelmiszercsoportot is tartalmaz. Íme néhány javaslat a szakértőktől:
- Teljes értékű gabonafélék: Teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények vagy gabonapelyhek biztosítják a szükséges energiát és élelmi rostokat.
- Fehérjék: Tejtermékek, például sajtok, joghurtok és kefir, valamint tojás vagy sovány húsok. Növényi étrend esetén diófélék, hüvelyesek és fehérjedús növényi italok is megfelelőek.
- Zöldségek és gyümölcsök: Magas vitamin- és rosttartalmuk miatt elengedhetetlenek egy tápláló reggelihez.
- Folyadékok: Elsősorban víz vagy ásványvíz, de a tea, 100%-os gyümölcslevek és tejtermékek is remek választások.
Hogyan támogathatjuk az emésztést?
Az emésztési jóllét érdekében fontos, hogy változatos és rostban gazdag ételeket fogyasszunk. A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és gyümölcsök mellett az olyan fermentált élelmiszerek, mint a probiotikus joghurtok, a kovászos kenyér és más savanyított tejtermékek, hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez. A zöldségek és gyümölcsök színes választékával pedig különböző vitaminok és antioxidánsok széles skáláját juttathatjuk a szervezetünkbe.
Gyakorlati tanácsok a kiegyensúlyozott reggelihez
Az Emésztési Jóllét Program célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson az egészségtudatos reggelizési szokások kialakításához. Az MDOSZ szakmai támogatásával egy kérdőívet is kidolgoztak, amely személyre szabott tanácsokat adhat. A kérdőív elérhető a www.emesztesijollet.hu weboldalon.
Fenntartható táplálkozás és egészségtudatosság
A program nemcsak az egészséges táplálkozási szokások kialakítására ösztönöz, hanem a fenntarthatóságra is hangsúlyt helyez. Ez a célkitűzés összhangban van a Danone hosszú távú stratégiájával, amely az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási gyakorlatokat kívánja előmozdítani.
Kapcsolódó cikkeink
Országos kutatás: többször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nehéz megszervezni
Tízből négy magyar nem szokott minden nap reggelizni, viszont a…
Tovább olvasom >Puffadás ellen tudományosan: mit tud a FODMAP-étrend?
A puffadás gyakori, kellemetlen tünet, amely a lakosság jelentős részét…
Tovább olvasom >A puffadás étrendi kezelésének tudományosan igazolt módszere: Mit tud a FODMAP étrend?
A FODMAP nem divatdiéta, hanem klinikailag bizonyított, hatékony étrendi módszer,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >