Mitől lesz egy reggeli igazán tápláló? – Tippek az egészséges napkezdéshez
A reggeli az egyik legfontosabb étkezés, amely kulcsszerepet játszik testünk és elménk megfelelő működésében. Az Emésztési Jóllét Program, amelyet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Danone Magyarország indított, arra hívja fel a figyelmet, hogy a reggeli összetétele hogyan befolyásolja az energiaszintünket, az emésztésünket és az agyműködésünket. A program szakértői összegyűjtötték, miért érdemes kiemelt figyelmet fordítani a nap első étkezésére.
Miért fontos a reggeli?
A reggelizés elhagyása egyre elterjedtebb világszerte, és ez a tendencia Magyarországon is megfigyelhető, különösen a fiatalok körében. A statisztikák szerint a 7-14 éves gyermekek egyharmada, a 15-16 éves korosztályban pedig még ennél is nagyobb arányban hagyják ki a reggelit. Ez aggasztó, hiszen a fejlődő szervezet számára nélkülözhetetlen az energiát és tápanyagokat biztosító étkezés.
A reggeli kihagyása nemcsak az energiaszintre, hanem az egészségre is negatív hatással van. Növelheti az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hátrányosan befolyásolhatja a figyelmet, a memóriát és az iskolai, illetve munkahelyi teljesítményt.
Mit tegyünk az asztalra?
Az ideális reggeli a napi energiabevitel 20-25%-át fedezi, és több élelmiszercsoportot is tartalmaz. Íme néhány javaslat a szakértőktől:
- Teljes értékű gabonafélék: Teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények vagy gabonapelyhek biztosítják a szükséges energiát és élelmi rostokat.
- Fehérjék: Tejtermékek, például sajtok, joghurtok és kefir, valamint tojás vagy sovány húsok. Növényi étrend esetén diófélék, hüvelyesek és fehérjedús növényi italok is megfelelőek.
- Zöldségek és gyümölcsök: Magas vitamin- és rosttartalmuk miatt elengedhetetlenek egy tápláló reggelihez.
- Folyadékok: Elsősorban víz vagy ásványvíz, de a tea, 100%-os gyümölcslevek és tejtermékek is remek választások.
Hogyan támogathatjuk az emésztést?
Az emésztési jóllét érdekében fontos, hogy változatos és rostban gazdag ételeket fogyasszunk. A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és gyümölcsök mellett az olyan fermentált élelmiszerek, mint a probiotikus joghurtok, a kovászos kenyér és más savanyított tejtermékek, hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez. A zöldségek és gyümölcsök színes választékával pedig különböző vitaminok és antioxidánsok széles skáláját juttathatjuk a szervezetünkbe.
Gyakorlati tanácsok a kiegyensúlyozott reggelihez
Az Emésztési Jóllét Program célja, hogy gyakorlati segítséget nyújtson az egészségtudatos reggelizési szokások kialakításához. Az MDOSZ szakmai támogatásával egy kérdőívet is kidolgoztak, amely személyre szabott tanácsokat adhat. A kérdőív elérhető a www.emesztesijollet.hu weboldalon.
Fenntartható táplálkozás és egészségtudatosság
A program nemcsak az egészséges táplálkozási szokások kialakítására ösztönöz, hanem a fenntarthatóságra is hangsúlyt helyez. Ez a célkitűzés összhangban van a Danone hosszú távú stratégiájával, amely az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozási gyakorlatokat kívánja előmozdítani.
Kapcsolódó cikkeink
Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >Nem mindennapi reggeliötletek – A nap videója
Egyszerű, mégis nagyon kreatív és látványos konyhai ötletek, legtöbbjük könnyen…
Tovább olvasom >Segítség az ételérzékenyeknek
Az Auchan Alapítvány jóvoltából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége háromféle…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bemutatkozik a vásárlás jövője
Új üzletágat épít a Coca-Cola HBC Magyarország. A vezető hazai…
Tovább olvasom >1700 tonna élelmiszert mentett meg a Munch 2024-ben
Közel öt éve kulcsfontosságú szereplője a magyar és kelet-közép európai…
Tovább olvasom >Virág Barnabás: továbbra is fegyelmezett inflációellenes politika indokolt
A globális befektetői hangulatot a decemberi kamatdöntés óta nagyfokú bizonytalanság…
Tovább olvasom >