Mit is rendelünk idén ebédre?
Ahogy a divat is változik évről-évre, úgy a gasztronómia terén sem jellemző az állandóság. A Foodpanda előrejelzése szerint 2014 a változatosság éve lesz – már ha a magyar étrendről van szó.
A már sok éve ismert, jól megszokott amerikai, olasz, kínai és török ételek mellett elárasztotta hazánkat Japán, Mexikó, India és Thaiföld pikáns avagy letisztult ízvilága is. Sushi, burrito, chicken massala és pad thai – a magyar szókincs elengedhetetlen részeivé váltak. Vajon mi jön még 2014-ben?
Az ételrendelés szakértője, a Foodpanda.hu online ételrendelő oldal 2013-as nyerteseit, a pizzát, a hamburgert és a rántott húst szédületes sebességgel érik be az egzotikus ízek. 2013-ban a budapesti rendelések közel 18%-a, tehát majdnem ötöde sushi vagy mexikói étel volt, holott a vásárlók több mint 22 konyhatípus közül választhatnak az oldal kínálatából.
A Foodpanda oldalára az elmúlt fél évben több mint 20 japán étterem és sushit házhoz szállító cég, valamint 15 kínai-thai konyha került fel – és ezek csak a budapesti adatok. Ugyanezek a konyhatípusok elkezdtek felbukkanni a vidéki nagyvárosokban is – már Debrecenben, Pécsen, Szegeden, Miskolcon és más városokban is böngészhetik az éhes emberek az oldalt, ha a pizzánál valami izgalmasabbat kóstolnának meg.
Az elképesztő ízkavalkád mellett az egészséges életmód népszerűsége továbbra és egyre nagyobb tempóban növekszik: „Elterjedtek a saláta- és szendvicsbárok, valamint a speciális táplálkozási igényeket kielégítő, paleo, vegan, gluténmentes, laktózmentes ételeket kínáló éttermek is, amelyek a budapesti utcák mellett az online rendelőfelületünk színfoltjai. 2014-ben szűk egy hónap alatt már öt budapesti salátabár csatlakozott hozzánk, s a választék folyamatosan bővül. A népszerűségük felhasználóink körében már nem kérdéses” – mondta el Csapó Zsolt, a hazai Foodpanda ügyvezetője. A Foodpanda honlapja és okostelefon applikációja segíti a tudatosan táplálkozók tájékozódását is: „vegetáriánus”, „organikus”, „gluténmentes”, „saláták” és egyéb szűrőkkel szűkíthetjük a több száz éttermes kínálatot.
Hogy mi lesz a mindent elsöprő házhozszállított gasztrokedvenc 2014-ben? Megjósolni nehéz. A Foodpanda csapata szerint az idei nyár forró lesz – a mexikói lesz a nyerő. A várakozások szerint a wokbárok száma és forgalma is növekedni fog, ez a keleti konyhák további erősödősét jelenti, de ismerve a konzervatívabb magyar vásárlókat a retro és a magyaros is biztosan a topon maradnak. Ami szintén fontos trend, hogy egyre többen adják le rendelésüket mobilalkalmazás segítségével mobiltelefonon vagy táblagépen – a Foodpanda adatai szerint. Ez a szolgáltatás a Foodpandánál 2013 áprilisa óta érhető el okostelefonon, azóta már a rendelések 30 százaléka Android vagy iOS eszközről történik. Az ételrendelő oldal decemberben előrukkolt egy új globális applikációval, ami stabilabb, még gyorsabb és több funkciót tartalmaz mint elődje, ráadásul külföldi utazások során is praktikus, hiszen mind a 33 Foodpanda ország éttermeiből rendelhetünk tartózkodásunktól függően.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
2025 lesz a magyar sörturizmus éve?
18 magyar, kisüzemi sörfőzdébe kalauzol el a Bakancslista 2025 –…
Tovább olvasom >Macsó megközelítés a vásárlásban – A nap képe
Az USA-ban működik (legalább) egy olyan hipermarket, ahol a bevéárláshoz…
Tovább olvasom >Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >