Mit ettünk és hogyan 2013-ban?
…legalábbis az egyik legnagyobb magyar fogyasztói gasztrooldal, a NoSalty szerint. A weblapon végzett kutatás eredményeiből kiderül, hogy a hazai recept-fogyasztók igen édesszájúak, de az is, hogy egyre többen használnak egészségesebb alapanyagokat, mint az oliva olaj és olyan nem mindennapi hozzávalókat, mint a medvehagyma vagy a koriander.
A recepteken túl beszédes jelenség a leggyakoribb keresőszavak, receptjellemzők listája is. A legtöbbet használt keresőszó az „olcsó”, leginkább a hó végi napokon, amikor talán a legfontosabb szemponttá az válik, hogy az ebéd minél kevesebb anyagi terhet rójon a háztartásokra. Úgy tűnik 2013-ban a másik szűkös forrás a hazai háziasszonyok körében az idő volt, a legtöbbet keresett receptjellemzők következő sora legalábbis mind erre utal – „süti sütés nélkül” illetve receptek 5-15 perc, 15-30 perc elkészítési idő alatt.
Örömteli hír viszont, hogy NoSalty oldalain egyre többen kutatnak népszerű diétáknak illetve egy egészségesebb életmódnak megfelelő receptek után – a legtöbben a „könnyű”, a „cukor- és gluténmentes, valamint a paleolit-fogyókúra receptjeit keresik.
„Éppen ez utóbbi jelenségre felfigyelve és azt támogatva készítettük el és vezettük be 2013 végére Magyarország legnagyobb publikus alapanyag-adatbázisát. Saját fejlesztésű alapanyag adatbázisunk segítségével kalória- és tápanyag információval bővült 20.000 feltöltött recept és az 1190 alapanyag. A 20.000 recept mellett megtalálható az adott étel kalóriatartalma, sőt a szénhidrát-, a zsír-, a fehérje-, az ásványi anyag-, a vitamintartalom is. Az adatbázis természetesen folyamatosan bővül és hamarosan az összes recept jellemzői elérhetőek lesznek az oldalon.” – mondta Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója.
A NoSalty felhasználóinak szokásait vizsgálva úgy tűnik, hogy azzal együtt, hogy sok keresésben szerepel a „magyaros” jelzés, egyre színesebben és kifinomultabban főznek a magyarok: egyre több receptben szerepelt az elmúlt évben az olívaolaj, a medvehagyma, a mascarpone, a parmezán, a menta vagy éppen a koriander. Ezenfelül örvendetes hír az is, hogy mára már csaknem 20 féle lisztet tartanak számon és használnak a NoSalty receptfeltöltő szakácsai legyen szó zablisztről, kukoricalisztről vagy éppen mandulalisztről.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >