Magazin: Mit eszik a szakácskönyvmoly?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 02. 06. 12:00

Egy könyvesboltba települt kávézóban rendszerint olyan csendesen beszélgetnek az emberek, mint a könyvtárban.Így is van ez rendjén: a könyv valamiféle áhítatot kíván, amihez nem illik a hangoskodás.Nem így van ez azonban a szakácskönyvekre specializálódott könyvesboltokban (merthogy ilyenből sok van a világon – előbb-utóbb nálunk is elindítja valaki az elsőt). Ráadásul a szingapúri 25 °C nevű könyvesbolt nem kávézót vagy büfét üzemeltet, hanem egy kis éttermet, ami időnként bemutatókonyhaként is funkcionál. Ugyanis annak szakácsai rendszeresen próbafőzéseket tartanak: egy kiválasztott szakácskönyvből néhány ételt elkészítenek a receptekben leírtak szó szerinti betartásával.

Ennek célja pedig az, hogy bizonyítsák a könyv használhatóságát. A legjobban fogadott fogások egy-két hétig aztán az „étlapon is maradnak”. És senki se gondolja, hogy a koncepció egy távoli ország speciális igényű háziasszonyainak szórakozása csak: főzőtanfolyam és bemutatókonyha működik például a londoni Books for Cooks „gasztrós” könyvesboltban is.

Kapcsolódó cikkeink