Mit eszel a pizzával?

Szerző: Trade Horeca Dátum: 2012. 04. 17. 11:46

Az MTI által közzétett információk szerint mindenekelőtt feleslegesen sok sót – legalábbis sok brit étteremben. (Azt nem is próbáljuk találgatni, hová vezetne nálunk egy ilyen felmérés!). A Nagy-Britannia-szerte közel 200 pizzára kiterjedő egészségügyi ellenőri vizsgálatok szerint egy étterem elvitelre sütött pepperónis pizzájában 10 dekánként 2,73 gramm só volt, azaz sósabb volt, mint az Atlanti óceán, hiszen abban a ez az érték 2,5 gramm.

A britek komolyan veszik a témát, iskolák közelében például nem lehet még sajtokat sem hirdetni, ha azok sótartalma magas. A „sócél” – amelyet a brit egészségügyi minisztérium írt elő, és amelyet 2012 végére kell elérni – 1,25 grammban maximálja 100 grammnyi pizzában a só mértékét. Jelenleg a nagyáruházak állnak a legjobban ennek teljesítésében, fagyasztott pizzáik háromnegyede nem sósabb. Az elvitelre sütött pizzáknak viszont csak a 16 százaléka nem lépi túl a rátát. Mindezek ellenére a szupermarketek pizzái még mindig egészségtelennek minősülnek, mindegyikben akad bőven telített zsírsav, amely komolyan veszélyezteti az emberi egészséget, szívrohamot, agyvérzést okozhat az ereket eltömítő hatása okán. Az elvitelre sütött pizzák 84 százalékéban találtak az ellenőrök telített zsírokat.

Ahogy arról már írtunk, az amerikai vendég is alaposan sózza ételét, ezért a független éttermek még akkor is óvatosan kommunikálják a sómennyiség csökkentését fogásaikban, ha egyébként az egészségtrendekhez való idomulás másik oldalról pr-értékkel bír számukra. A sokak által támadott nagy láncoknak azonban egyértelműen kell állást foglalniuk. Ilyen lépés volt a világ második legnagyobb hamburgerláncának számító Burger Kingé is tavaly decemberben: megváltoztatták sült krumplijuk 1998 óta használt receptjét.

Kapcsolódó cikkeink