Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet szombaton Karcagon
A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítik el a birkafőző fesztiválon szombaton.
A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivált megnyitó beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep.
A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek – mondta -, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen azt mondta: annyira jól áll a gazdaság, hogy az a futball teljesítményén is meglátszik.
A tárcavezető megemlített, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon – ha csak kismértékben is – az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Hangsúlyozta: meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.
A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.
A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett ad műsort, este fellép mások mellett az Abrakazabra együttes, de lesz folklór- és nótaműsor is.
Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vesznek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatják be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Spárgaszezon indul Magyarországon: exportnagyhatalom vagy gasztronómiai lehetőség?
Miközben Nyugat-Európában tavaszi csemegeként ünneplik, itthon még mindig csak szűk…
Tovább olvasom >HNT: hamarabb érnek tudatos borfogyasztóvá a mai fiatal felnőttek
Az elmúlt két évben jelentősen nőtt az alkalmi borfogyasztók aránya…
Tovább olvasom >Top 10 légitársaság, ahol a fedélzeti étkezés gasztronómiai élmény – Íme, a Food & Wine rangsora
A „repülős kaja” kifejezés sokáig egyet jelentett a középszerűség szinonimájával,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ismét csökken a tojás ára a Lidl-ben
Idén másodszor csökkenti az egyik legfontosabb alapélelmiszer árát a Lidl,…
Tovább olvasom >Néhány hónapja van talpra állni az ország legnagyobb, leégett gesztenyeüzemének
Szó szerint a hamvaiból kell újjáélednie szeptember közepére az ország…
Tovább olvasom >Országos kutatás: kiderült, hogy erre vágynak a magyar anyák
Egy anyák napja apropójából készült országos reprezentatív kutatás szerint tízből…
Tovább olvasom >