Mintegy ötszáz birkából főznek pörköltet szombaton Karcagon
A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítik el a birkafőző fesztiválon szombaton.
A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivált megnyitó beszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep.
A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek – mondta -, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen azt mondta: annyira jól áll a gazdaság, hogy az a futball teljesítményén is meglátszik.
A tárcavezető megemlített, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon – ha csak kismértékben is – az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Hangsúlyozta: meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.
A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadják a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat.
A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínálnak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett ad műsort, este fellép mások mellett az Abrakazabra együttes, de lesz folklór- és nótaműsor is.
Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vesznek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatják be. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Három új menüsorral újít a Michelin-ajánlott szarvasi bisztró
Három új degusztációs menüsorral újult meg a Michelin Guide Bib…
Tovább olvasom >Ízek, élmények, tudatosság: Mentes gasztrokaland a Víz, Zene, Virág Fesztiválon
Két jelentős hazai fesztivál, a Víz, Zene, Virág fesztivál (VZV)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kik nyertek és kik buktak 2024-ben? – Látványos eredménykülönbségek az élelmiszer-kiskereskedelemben
A 2024-es üzleti év mérlege az élelmiszer-kiskereskedelmi szektorban látványosan kettévált:…
Tovább olvasom >Kamatból több a haszon, mint húsból – a Pick Szeged eredményeinek új arányai
Látszólag szerény növekedés jellemezte 2024-ben a Pick Szeged Zrt. működését,…
Tovább olvasom >Auchan: csökkenő bevételek mellett is megsokszorozott nyereség 2024-ben
Látványos nyereségnövekedéssel zárta a 2024-es üzleti évet az Auchan Magyarország:…
Tovább olvasom >