Minőségi komló termett Kastélyosdombón
Hektáronként 6 millió forintos támogatásra pályázhatnak a komlótermelők október közepétől.
Egészséges, jó minőségű komló termett Kastélyosdombón, ahol a HEINEKEN Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet kezdeményezésében hátrányos helyzetű családok indították újra a hazai komlótermesztést. Az egy évvel ezelőtt ültetett komló sikerét látva, az Agrárminisztérium egy idén októberben benyújtható pályázat keretében hektáronként hatmillió forintos állami támogatást nyújt vállalkozó családoknak, hogy komlót termesszenek.
Egészséges, jó minőségű komló termett a Somogy megyei Kastélyosdombón, a közel háromezer új telepítésű komlótőről, amelyeket egy éve hozott létre a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) és a HEINEKEN Hungária. A Perle, Saazer és Chinook komlótípusok a friss ültetésű növényektől elvárt fejlettségűek és minőségűek.
„Az érés idején vizsgálva a tobozok élénkzöld színűek, erősen aromás illatúak, kellően nedvesek voltak. Olyan növény nem volt, amit betegség pusztított volna el. A párás idő okozta fertőzésveszélyt sikeresen kezeltük, a gyökerek megerősítésének érdekében lábon száradt a növény és csak szeptember végén került leszedésre.” – számolt be az első szezon tapasztalatairól Prohászka Gábor a projekt szakmai felügyeletét ellátó kertészmérnök.
A sör legfontosabb ízesítő anyaga kiút lehet a szegénységből. A hazánkban korábban nagy mennyiségben termesztett komló a ’80-as éveket követően teljesen eltűnt az országból, újbóli termelésének köszönhetően hamarosan a Soproni, a legnépszerűbb magyar sörmárka készülhet hazai komlóval. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programja a HEINEKEN Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él szegénységben. A HEINEKEN Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, a program elindításához 30 millió forint pénzügyi támogatást is biztosított.
„Jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, környék, táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit. A komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel, és ha kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.” – tette hozzá Nagy István, agárminiszter.
„A HEINEKEN elsőszámú céljai közé tartozik a helyi közösségek támogatása és a hazai alapanyagbeszerzés. Örülünk, hogy közös összefogással vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé, miközben támogatjuk a hazai gazdákat. A Kastélyosdombói komlót 2020-ban már Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz szeretnénk felhasználni. Célunk, hogy hosszútávon, a Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk” – mondta Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária vezérigazgatója.
Október közepétől pályázhatnak támogatásra a komlótermelők
A komlótermelés területe tovább bővülhet Magyarországon: 2019. október 15. és október 30. között a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására a gazdák állami támogatást igényelhetnek. Az agrárminisztérium erre a célra százmillió forint forrást különített el.
A támogatási kérelmeket az agrárminiszter rendelete szerint a Magyar Államkincstárhoz lehet benyújtani postai úton, a honlapjukról letölthető formanyomtatványon. Az egy termelő által igényelhető maximális támogatás összege hektáronként hatmillió forint, összesen legfeljebb nyolcmillió forint A támogatás a komlóültetvény telepítéséhez kapcsolódó anyagköltség, valamint gépi és élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó költség számlával igazolt összegének háromnegyede.
Kapcsolódó cikkeink
Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >Száz százalék Guinness, nulla százalék alkohol
Újra meglepetéssel indul a száraz november, hiszen novembertől a Borsodi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >