Magazin: minek nevezzelek?

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 08. 07. 12:00

Először hallva a nevet, Penelope Cruiser (cruiser angolul cirkálót jelent), az embernek egy spanyol sportkocsi jut eszébe, vagy esetleg egy brazil táncosnő.

Penelope Cruiser.

Pedig a New York-i 675 Bar egyik margarita típusú koktéljáról van szó – tequila barna cukorral, némi triple seckel, rummal és ananászlével.
A Greenwich Village-i Marmaidben kínálnak Algériai gépíró, Tolvaj koldus, Mr. Rufus elnevezésű italokat, de aki nem ismeri őket, nem tudja, melyik áll mondjuk cachacából, chartreuse-ből és zeller- meg citromléből. Nem is tudhatja, hiszen fantázianevekről van szó, amik nem szokatlanok ugyan a mixelt italok esetében, ám ami most a koktélmániás amerikaiaknál folyik, az nem valamiféle fűzfapoéta-megközelítésű italkeresztelés. A különleges összetételű kevert italok divatja még nem múlt el, legfeljebb lelassult kissé, és minthogy az USA-ban a koktél-stylingolást már eddig is tökélyre vitték, a bártulajdonosok és munkatársaik most az új specialitások névadásában élik ki irodalmi és marketinghajlamaikat. A cél az önmegvalósítás és a figyelemfelkeltés! David Wondrich, a keleti part egyik legismertebb mixere azzal magyarázza az új divatot, hogy kollégái már unják a …tinire, meg …ritara végződő fantáziátlan neveket, nem beszélve a finomkodó ezoterikus és hasonló elnevezésekről.

Algériai-gépíró

Persze, hogy mik a forrásai az új neveknek, igazából nem is lényeges – minden szakembernek más a múzsája. Adam Schuman, a brooklyni Fatty ’Cue barmanje például a dallamos Chupacabranak nevezte el tequilából, dinnyeléből és chilis gyömbérlikőrből kevert italát. „Egy, a farkasemberhez hasonlító mitológiai lényt hívnak így, a Spektrumon láttam egy dokumentumfilmben, egyszerűen megtetszett a szó” – magyarázza a szakember, aki szerint az ilyen névadás nem pusztán öncélúság; a vendégek nagy része megkérdezi, mi ez, és megismerve a „történetet”, rendelnek is az italból. Kell a humor is, mondja Shuman, aki Post Coitus nevű koktélját nem magyarázza, képzeljen bele mindenki azt, amit akar! Receptjét viszont elárulja az itallap: bodzalikőr, sherry, chartreuse és cigaretta – a vége persze vicc, teszi hozzá a mixer.

Chupacabra

Nincs új a nap alatt! Talán akad olvasónk, aki emlékszik rá: az évtized elején a budapesti Café Blue-ban kínálták az Értelmiségi reggelit, ami 2 eszpresszóból, 1 napilapból és 2 szál cigarettából állt!

Kapcsolódó cikkeink