Mindent a gulyásról

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 07. 17. 09:05

Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig címmel nyílt május közepén időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely ikonikus ételünk kapcsolódásait vizsgálja gasztronómiához, hagyományokhoz, közösséghez, identitáshoz és a művészethez.

A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.

A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, világszerte ismerik, 2017 óta a hungarikumok jegyzékében is szerepel. A gulyásleves és a pörkölt elkészítése a különféle fesztiválokon, családi programokon napjainkig gyakran közös program a magyarok körében. Első írásos említése a 18. század végéről, külföldi utazók leírásaiból ismert. A 19. század első harmadában tűnt fel a „gulyáshús” receptje a szakácskönyvekben, és került az étel a vendéglők étlapjára. A gulyásleves a pörkölthöz és a tejfölös paprikáshoz hasonlóan a 20. század folyamán a magyar vendéglátás és turizmus szimbolikus magyaros ételévé, a nemzeti ízek nagykövetévé vált. //

Kapcsolódó cikkeink