Mindent a gulyásról
Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig címmel nyílt május közepén időszaki kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, amely ikonikus ételünk kapcsolódásait vizsgálja gasztronómiához, hagyományokhoz, közösséghez, identitáshoz és a művészethez.
A cikk a Trade magazin 2024/6-7. lapszámában olvasható.
A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű étel, világszerte ismerik, 2017 óta a hungarikumok jegyzékében is szerepel. A gulyásleves és a pörkölt elkészítése a különféle fesztiválokon, családi programokon napjainkig gyakran közös program a magyarok körében. Első írásos említése a 18. század végéről, külföldi utazók leírásaiból ismert. A 19. század első harmadában tűnt fel a „gulyáshús” receptje a szakácskönyvekben, és került az étel a vendéglők étlapjára. A gulyásleves a pörkölthöz és a tejfölös paprikáshoz hasonlóan a 20. század folyamán a magyar vendéglátás és turizmus szimbolikus magyaros ételévé, a nemzeti ízek nagykövetévé vált. //
Kapcsolódó cikkeink
Ünnepség a Gundel-emléktáblánál
Szűk körben, csendes megemlékezéssel ünnepelte Gundel János (1844–1915) születésnapját az…
Tovább olvasom >Számít az Ön véleménye!
2024-ben már 11. alkalommal hirdet felhívást az MVI Gundel Károly-díjra jelölésre.…
Tovább olvasom >Az ember és a környezet voltak 2023 fókuszai a PENNY-nél
Az elmúlt évben számos fontos lépést tett a PENNY Magyarország, hogy…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az élelmiszerdiszkontok logikáját követve diktálja szegmensében a tempót az Action
Gyorsan, versenytársait megelőzve terjeszkedik az Action Közép- és Délkelet-Európában. A…
Tovább olvasom >Poszt-harvest innovációk – Vergődjünk zöld ágra a zöldségekkel
Hol veszítjük el a megtermelt élelmiszereink legnagyobb hányadát? Nem kell…
Tovább olvasom >Miért fizetünk többet a reggeli koffeindózisért?
Azt gondolom, kevesen tudunk sikeresen elkezdeni egy átlagos napot egy…
Tovább olvasom >