Trade magazin > Hírek és cikkek > Cég- és Személyi Hírek > Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb odafigyelés időszaka. Egy friss hazai kutatás szerint* azonban a magyarok jelentős része tanácstalan, ha emésztési jóllétük javításáról van szó, annak ellenére, hogy minden negyedik ember szeretne ezen változtatni.

Gyakori emésztési panaszok
A reprezentatív kutatás szerint a magyarok kétharmada rendszeresen tapasztal valamilyen emésztési problémát, közülük 24% heti rendszerességgel érzi ezeket a tüneteket. Az emésztési zavarok közül a puffadás messze a leggyakoribb, és az érintettek több, mint fele több problémával is küzd egyidejűleg. Ezek a tünetek gyakrabban fordulnak elő a nők körében, különösen a 35-44 éves korosztálynál, valamint azoknál, akik napi szinten élnek át stresszt, vagy rossz az alvásminőségük.
A tudatosság hiánya
Annak ellenére, hogy a magyarok többsége tudatosan hoz döntéseket az étrendi választásai során, csak 35%-uk veszi figyelembe az emésztési jóllét szempontjait. A megkérdezettek 50%-a azt is elárulta, hogy rendszeresen ugyanazokat az alapanyagokat vásárolja, evégett hasonló étrend szerint él hétről hétre.
Bár a kutatás szerint 75% helyesen azonosított legalább egy jól kiegyensúlyozott, emésztést támogató nassolnivalót (joghurt**, bogyós gyümölcsök és magvak), a többség mégis tanácstalan, hogyan javíthatná emésztőrendszere egészségét. Ez a bizonytalanság a 18-34 évesek körében még hangsúlyosabb.
A stressz szerepe és az életmód hatása
A kutatás kiemelte a stressz és az alvásminőség szerepét az emésztési jóllétben. A mindennapi stressz hatására az emésztési problémák gyakrabban jelentkeznek. Az éjszakai elektronikus eszközök használata, amelyet a megkérdezettek 70%-a rendszeresen végez, tovább ronthatja a helyzetet.
A stresszcsökkentő hobbik pozitív hatással lehetnek az emésztésre, ám a válaszadók mindössze 31%-a űz rendszeresen ilyen tevékenységet. Ez az arány valamivel magasabb a 35-54 éves korosztályban (36%). Az olyan hobbik, mint az éneklés vagy a biciklizés, segíthetnek a stressz leküzdésében, és javíthatják az emésztési jóllétet.
A fizikai aktivitás szerepe
A kutatás arra is rámutatott, hogy a magyarok 59%-a tisztában van a jóga és az emésztési jóllét közötti pozitív kapcsolattal. Bár a megkérdezettek 82%-a rendszeresen sportol, csupán 33%-uk végez szabadtéri mozgást heti szinten, ami többletelőnyökkel járhat az emésztés szempontjából.
Az emésztési jóllét javítása
Az Emésztési Jóllét program nem diagnosztizál, hanem a felhasználókat hivatott támogatni életmódbeli szokásaik javításában. Az étrendi választások mellett a stresszcsökkentő tevékenységek és a rendszeres szabadtéri mozgás is fontos szerepet játszik az emésztési jóllét elérésében. A kérdőív kitöltését követően mindegyik jóllétet befolyásoló tevékenységre (étrend, alvás, stressz, sportolási szokások) ajánlásokat is kapnak a válaszadók.
„Az emésztési jóllét kérdőív kitöltése- melyre bátorítani szeretnénk minél többeket egy újabb mérföldkő azon az úton, melyet kipróbálva könnyebben értelmezhetően megismerhetőek az emésztésünkkel kapcsolatos kérdések. A kérdőív célja az, hogy a fogyasztók számára segítsen releváns tájékoztatást adni ebben a speciális témában, közvetlen válaszként a fogyasztói igényekre, és hogy egyszerű, de személyre szabott javaslatokat nyújtson, amelyeket mindenki megtehet a belső egyensúlya egészségének támogatása érdekében – amely annyira létfontosságú mindenki általános jóllétének / állapotának szempontjából.”
– mondta Szűcs Zsuzsanna, az MDOSZ elnöke.
Az Emésztési Jóllét Program Kérdőíve itt érhető el: www.emesztesijollet.hu
*Az NMS piackutató ügynökség által 2024-ben végzett online felmérés. A kutatás kor és régió tekintetében reprezentálja a 18-70 év közötti internetező lakosságot.
** Abban az esetben, ha a joghurt kalciumtartalma eléri vagy meghaladja a napi beviteli referencia érték 15%, mivel a kalcium hozzájárul az emésztőenzimek normál működéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
Megújítja a Z generáció kedvéért a Danone az Activiát
Jelentős márkafrissítésről és új termék bevezetéséről tett bejelentést az amerikai…
Tovább olvasom >A GLP-1 szereket használóknak kínál joghurtitalt a Danone az USA-ban
A Danone az Oikos márka legújabb termékével, az Oikos Fusion…
Tovább olvasom >Hogyan táplálkozzunk kánikulában? – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai
A nyár a lazítás, a nyaralás, a szabadtéri programok időszaka…
Tovább olvasom >
Még több cikk hasonló témában >
További cikkeink
MBH gyorselemzés: Továbbra is visszafogott az ipar teljesítménye
Az ipar továbbra is gyenge számokat produkál: júniusban az ipari…
Tovább olvasom >AI és fenntarthatóság lehetnek a középvállalatok kitörési pontjai a bizonytalanság idején
A Grant Thornton International Business Report (IBR) legfrissebb adatai szerint…
Tovább olvasom >Sallai Rolanddal mutatja be saját márkás kínálatát a SPAR
A SPAR Magyarország országos kampányt indít Sallai Rolanddal, a magyar…
Tovább olvasom >