Mind a növényi, mind az állati termékek ára nőtt márciusban
2018 márciusában a KSH adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak 2,5%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ami a növényi termékek árának 2,6, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,2%-os növekedéséből tevődik össze. 2018 január–márciusában a mezőgazdasági ráfordítási árak 2,0%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.
2018 márciusában 2017 márciusához képest a gabonafélék ára 10%-kal emelkedett. A zöldségfélék ára 7,4, a burgonyáé 19%-kal volt alacsonyabb. Az élő állatok termelőiár-szintje lényegében nem változott, az állati termékeké 6,2%-kal lett magasabb. A vágósertés ára 3,2%-kal csökkent, a januári felvásárlási mélypont után (342 forint/kilogramm) márciusban 376 forint/kilogramm volt. A tej ára 3,2, a tojásé 17%-kal volt több.
2018 január–márciusában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,3, ezen belül a növényi termékek ára 0,9, az élő állatok és állati termékeké 1,9%-kal emelkedett. A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 2,0%-kal voltak magasabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 1,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 6,5%-os emelkedéséből adódott. //
Kapcsolódó cikkeink
A csontos csirkemell és a csirkemellfilé ára is számottevően csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 2,4 százalékkal 142 ezer…
Tovább olvasom >Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >Felélénkült a burgonya exportpiaca
A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >