Milyen sörök kellenek a grillezéshez?
A sör ugyanúgy párosítható az étellel, mint a bor, és legalább annyira szofisztikáltan, de a mélyebb összefüggések elemzéséhez persze most hozzá sem kezdünk: a sörkultúránknak megfelelő hazai választék egyelőre feleslegessé teszi ezt.
Mindemellett a dolgokat kissé leegyszerűsítve elmondjuk, hogy a szakértők legtöbbje szerint a párosítás alapszintjén nem téved túl nagyot az ember, ha bor és étel összefüggéseiből indul ki: választásakor a fehér borokat a lager sörökkel helyettesíti be, a vöröseket az ale-ekkel, és a bor savtartalmához hasonlóan kezeli a sör komlótartalmát.
Minthogy a múlt héten a grillezés „vívmányaival” foglalkoztunk, most a kerti sütéshez illő söröket ajánlunk. Nem mi találtuk ki: az angol sör- és pub-szövetség honlapjáról válogattunk – olyan fajtákat, amikből már nálunk sem egy vagy két márkából áll a kínálat. Íme, a szerintük nyerő párosítások grillezéshez:
Sztékek, burgerek, kolbászféleségek – összetett ízű, barna ale-k;
Csirke – könnyebb lagerek, világos ale-ek
Bárány – dupla malátás sörök, IPA-k
Zsíros halak, tenger gyümölcsei – jól komlózott lagerek;
Szárazabb halak – barna búzasörök;
Lazac – barna ale-ek, altbier
Könnyű saláták – fűszeresebb búzasörök
Desszertek – gyümölcsös ízesítésű sörök, (csokoládés alapúakhoz „sűrű” stoutok)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >