Milyen legyen a vendéglátás etikai kódexe?
A vendéglátóhelyi vállalkozások a törvényben előírtaknak megfelelően rögzítenek elvárásokat, igényeket a munkáltató és a munkavállaló közötti kapcsolatot illetően – ennek formája a szerződés, a munkaköri leírás. Nem határoznak meg viszont etikai normákat, egymással szembeni viselkedési szabályokat – ez az Etikai Kódex feladata.
– Az ipartestület által a közelmúltban összeállított Etikai Kódex szakmai szinten foglalja össze a vendéglátásban tevékeny jogi és magánszemélyek viszonyában elvárt normákat – hangsúlyozza az MVI etikai bizottságának elnöki posztját idén átadó Jakabffy László –, kiegészülve a munkaadók egymás közötti viszonyának elemzésével.
A szakmától a kódexre vonatkozó visszajelzések egyértelműen pozitívak. A gond inkább az, hogy kevesen alkalmazkodnak hozzá. A vendéglátás jelenlegi helyzetében nem egyszerű betartani az etikai szabályokat – igazi változások csak akkor várhatók, ha a szerződő felek közötti megállapodás eleve tiszta és egyértelmű lesz mindenhol. Optimista vagyok – szerintem erre 8-10 éven belül sor kerülhet, ha másért nem, hát a saját érdekeit és lehetőségeit felismerő új szakácsgeneráció pozíciójának megerősödése miatt.
Az MVI tagsága kiemelten fontosnak tartja, hogy a szakmában tevékenykedők rendelkezzenek a megszerezhető és folyamatosan fejleszthető szakmai tudás mellett a szakmához szükséges alapvető emberi tulajdonságokkal is, melyek közül a legfontosabbnak a szakma iránti alázatot tartják.
A kódex a régi, hagyományos vendéglátós értékeket veszi alapul, kiegészítve a mai modern kor üzleti életének elvárásaival. Igyekszik összefoglalni azokat az alapelveket, elvárható viselkedési és üzleti normákat, melyek megkönnyítik az együttműködést, továbbá öregbítik a vendéglátós szakma méltán jó hírnevét.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >