Milyen hatással vannak a népszerű italok a fogakra? Egy amerikai fogorvos kísérlete
A kísérlet szerint a legerősebb fogfestőnek a vörösbor bizonyult. Az alkoholos ital nemcsak a zománcot, hanem a fog gyökerét is teljesen megfestette, lila színt kölcsönözve a fogaknak. A kóla szintén jelentős hatással volt: sötét elszíneződést okozott, miközben savas tulajdonságai miatt a fog szerkezetében apró gödröcskéket is kialakított. Dr. Madison elmondása szerint a sav valósággal „megette” a fog zománcát és a gyökér egy részét is – írja a Pénzcentrum.

Az elszíneződés nem mindig veszélyes
A reggeli italok közül a kávé erősebb elszíneződést okozott, mint a tea. A kávéban áztatott fog koronája sárgás árnyalatú lett, míg a gyökere mélybarna színt öltött. A tea hasonló, de kevésbé intenzív elszíneződést okozott.
Valósághű a kísérlet?
Dr. Madison hangsúlyozta, hogy a kísérlet nem tükrözi teljesen a valóságos körülményeket, hiszen az emberek nem áztatják fogaikat 10 órán keresztül ilyen italokban. Ennek ellenére a kísérlet rávilágított arra, hogy a népszerű italok – például kávé, tea, bor – valóban jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fogak elszíneződéséhez, csakúgy mint más szokások, például a dohányzás.
A fogorvos kiemelte, hogy a fogak elszíneződése legtöbbször pusztán esztétikai probléma, amely nem utal semmilyen egészségügyi gondra. Az ilyen típusú elszíneződések többsége eltávolítható professzionális tisztítással. Ugyanakkor a fogak tartós sárga színe arra is utalhat, hogy valaki savas ételek vagy italok fogyasztása után túl gyorsan mos fogat, ami káros lehet a zománcre.
Figyelmeztetés az elszürkült fogakra
A szakember szerint az elszürkült fogak idegkárosodás jelei is lehetnek. Ha valaki ilyen tünetteket tapasztal, mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost.
Dr. Madison kísérlete felhívja a figyelmet arra, hogy a napi szokásaink – beleértve az italok fogyasztását is – hosszútávon hatással lehetnek fogaink megjelenésére és egészségére. A megfelelő szájápolás kulcsfontosságú, ha meg szeretnénk őrizni fogaink épségét és esztétikai megjelenését.
Kapcsolódó cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Egy csésze kávé a hosszú, egészséges életért? 30 évnyi kutatás adta meg a választ
A reggeli kávé nemcsak ébresztő – a legfrissebb kutatások szerint…
Tovább olvasom >A csendes gyilkos: keringési betegségek okozzák a halálesetek egyharmadát
Miközben életünk egyre kényelmesebbé válik, olyan láthatatlan veszélyeknek tesszük ki…
Tovább olvasom >További cikkeink
A „zsugorodó termékek” nyomában – Magyarország élen jár a shrinkflation szabályozásban
A DLA Piper legfrissebb jelentése, az International Shrinkflation Guide, átfogó…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Beruházunk, mégsem haladunk
A GKI az elmúlt időszakban átfogó elemzéssorozatot készített a magyar…
Tovább olvasom >Átalakuló ízlés, növekvő kihívások – ilyen sörös évre készülhetünk 2025-ben
Bár 2024-ben 2,8%-kal bővült a hazai sörpiac, 2025 első hónapjai…
Tovább olvasom >