Milyen hatással vannak a népszerű italok a fogakra? Egy amerikai fogorvos kísérlete
A kísérlet szerint a legerősebb fogfestőnek a vörösbor bizonyult. Az alkoholos ital nemcsak a zománcot, hanem a fog gyökerét is teljesen megfestette, lila színt kölcsönözve a fogaknak. A kóla szintén jelentős hatással volt: sötét elszíneződést okozott, miközben savas tulajdonságai miatt a fog szerkezetében apró gödröcskéket is kialakított. Dr. Madison elmondása szerint a sav valósággal „megette” a fog zománcát és a gyökér egy részét is – írja a Pénzcentrum.

Az elszíneződés nem mindig veszélyes
A reggeli italok közül a kávé erősebb elszíneződést okozott, mint a tea. A kávéban áztatott fog koronája sárgás árnyalatú lett, míg a gyökere mélybarna színt öltött. A tea hasonló, de kevésbé intenzív elszíneződést okozott.
Valósághű a kísérlet?
Dr. Madison hangsúlyozta, hogy a kísérlet nem tükrözi teljesen a valóságos körülményeket, hiszen az emberek nem áztatják fogaikat 10 órán keresztül ilyen italokban. Ennek ellenére a kísérlet rávilágított arra, hogy a népszerű italok – például kávé, tea, bor – valóban jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fogak elszíneződéséhez, csakúgy mint más szokások, például a dohányzás.
A fogorvos kiemelte, hogy a fogak elszíneződése legtöbbször pusztán esztétikai probléma, amely nem utal semmilyen egészségügyi gondra. Az ilyen típusú elszíneződések többsége eltávolítható professzionális tisztítással. Ugyanakkor a fogak tartós sárga színe arra is utalhat, hogy valaki savas ételek vagy italok fogyasztása után túl gyorsan mos fogat, ami káros lehet a zománcre.
Figyelmeztetés az elszürkült fogakra
A szakember szerint az elszürkült fogak idegkárosodás jelei is lehetnek. Ha valaki ilyen tünetteket tapasztal, mindenképpen érdemes felkeresni egy fogorvost.
Dr. Madison kísérlete felhívja a figyelmet arra, hogy a napi szokásaink – beleértve az italok fogyasztását is – hosszútávon hatással lehetnek fogaink megjelenésére és egészségére. A megfelelő szájápolás kulcsfontosságú, ha meg szeretnénk őrizni fogaink épségét és esztétikai megjelenését.
Kapcsolódó cikkeink
Túl sok az ipari kémia a tányéron: az ultrafeldolgozott élelmiszerek terjedése már az uniós szabályozók figyelmét is felkeltette
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF – ultra-processed foods) aránya drasztikusan megnőtt…
Tovább olvasom >Ezért ne higgyünk a csábító diétáknak – egy átgondolatlan étrenddel többet árthatunk
Fagyi, chips, gyorsételek: a nyaralásból hazaérkezve sokan megfogadják, hogy most…
Tovább olvasom >Longevity – divat vagy tudatosság?
Az embereket mindig is foglalkoztatta, hogy hogyan lehet minél tovább…
Tovább olvasom >További cikkeink
Európai Bizottság: még mindig sok az illegális termék a Temun
Az Európai Bizottság által folytatott vizsgálat előzetes eredménye szerint a…
Tovább olvasom >Új vezérigazgató a Procter & Gamble élén
A Procter & Gamble (P&G) bejelentette, hogy 2026. január 1-jétől…
Tovább olvasom >Tesco kampány az egészségesebb táplálkozásért – ingyen gyümölcs gyerekeknek
Új kampányt indított a Tesco az Egyesült Királyságban a gyümölcs-…
Tovább olvasom >