Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon
Végre itt a nyár, beindult a várva várt fagyiszezon, és nemsokára nagyot haraphatunk kedvenc strandunkon a sajtos-tejfölös lángosból is. Ezt az örömet azonban könnyen elronthatják a finom falatokat követő olyan kínzó tünetek, mint például a csikaró hasfájás vagy a puffadás. A statisztikák szerint hazánkban közel 3 millió embert érint a laktózintolerancia, mégis nagyon kevesen tudják, hogy ez okozza a kellemetlenségeket.
Felnőttkorban akár egyik pillanatról a másikra egyre többen szembesülnek kínzó hasi panaszokkal bizonyos ételek fogyasztása után. A hasfájást, puffadást vagy hasmenést ilyenkor a legtöbb esetben tüneti kezeléssel orvosolják. Ezzel azonban a probléma – ami gyakran a tejcukor (laktóz) érzékenység – nem oldódik meg.
Szervezetünk csecsemőkorban még képes a tejcukor megemésztésére, a laktáz enzim (tejcukorlebontó enzim) működése azonban csökkenhet, vagy teljesen meg is szűnhet az évek során. Ennek következtében vannak, akik nem tudják önfeledten élvezni a tejes finomságokat, mert szervezetük csak részben, vagy egyáltalán nem képes lebontani a tejcukrot. Számukra nemcsak a tej, de sok más, tejport vagy tejszármazékot tartalmazó étel fogyasztása is kellemetlenséget okozhat.
Ugyan már számos laktózmentes termék kapható, azt azonban kevesen tudják, hogy a tejcukor előfordul számos készételben, pék- és hentesáruban vagy akár a levesporokban is. Nem kell azonban kiiktatni az étrendből mindent, ami laktózt tartalmaz, és nincs is szükség ilyen drasztikus lépésre. A megvonás helyett sokkal egyszerűbb étkezése előtt a természetes laktáz enzim pótlása egy-két rágótablettával. Azt pedig, hogy minket érint-e probléma, egyszerűen tesztelhetjük: mindössze meg kell figyelnünk, hogy tejcukor tartalmú ételek fogyasztása után tapasztaljuk-e a tüneteket, és ha igen, akkor egyszerűen, étkezés előtt a laktáz enzim pótlásával könnyedén megszüntethetjük a probléma forrását.
Kapcsolódó cikkeink
Laktózérzékeny vagy vegán? Ezeket a finomságokat bátran ehet
Hazai adatok szerint a tejcukor-érzékenység vagy más néven a laktóz…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 1,7 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent
Szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól…
Tovább olvasom >Gyengén indult az ősz a kiskereskedelemben
Az előző havi, augusztusi adatokhoz viszonyítva nem indult jól az…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligenciával szűri ki az Amazon a hibás termékeket szállítás előtt
Az Amazon „Project P. I.” modellje (a P. I. a private investigator, azaz…
Tovább olvasom >