Milliárdos fejlesztéssel százötven új munkahelyet teremtett a Surjány-Hús
Az átalakuló fogyasztói szokások miatt egyre fontosabb a húsipari cégek alkalmazkodóképességének növelése, erre jó példa a Surjány-Hús Kft. nettó 1,3 milliárd forintból készült új utóérlelő és szárazáru üzeme – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter a cégnél tett pénteki látogatása során, Törökszentmiklós-Surjányban.
Fazekas Sándor hozzátette: a beruházás nem csupán a Jász-Nagykun-Szolnok megye legjelentősebb húsipari cégének számító vállalkozás versenyképességét javítja, 150 új munkahelyet is teremt a térségben.
A miniszter jelezte azt is, hogy az ágazat fejlődésének elősegítése érdekében a kormány hamarosan újra áttekinti a hazai húsipar helyzetét.
Az alapanyag-ellátás javításához az állatállomány növelésére is szükség van – közölte a tárcavezető, aki úgy vélte: meg kell duplázni a sertések jelenlegi számát ahhoz, hogy Magyarország állattenyésztése és élelmiszeripara visszafoglalja egykori pozícióját Közép-Európában.
Tóth Tibor ügyvezető igazgató a Surjány-Hús Kft.-ről elmondta: a húsz éve, a helyi állami gazdaság regionális húsüzeméből kinőtt vállalkozás mára az ország öt legjelentősebb húsipari cégének egyike. Az ágazaton belüli részesedése 5 és 10 százalék közé tehető.
A kft. jelenleg mintegy 680 embernek ad munkát, nettó árbevétele 2011-ben megközelítette a 17 milliárd forintot. A mostani, önerőből, illetve 960 millió forintos kamattámogatott hitelből egy év alatt megvalósult fejlesztés 3.000 tonna szárazáru előállítását teszi lehetővé.
A beruházás így megteremti a feltételeket ahhoz is, hogy a társaság nemzetközi tendereken induljon, s a jelenleg a teljes értékesítési volumenének alig 5 százalékát kitevő exportját az elkövetkező öt évben 50 százalékra növelje. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A Lidl bemutatta tizedik, jubileumi szakácskönyvét
A Lidl bemutatta 10. szakácskönyvét, amely közel 4 millió megjelent…
Tovább olvasom >Magyar női vízilabda támogatója lett a Helia-D
Együttműködési megállapodást jelentett be a Helia-D és az UVSE Vízilabda…
Tovább olvasom >Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >