Mikroműanyagok az üveges italokban

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 07. 04. 09:47

Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot tartalmaznak, mint a műanyag palackosak vagy fémdobozosak.

A francia élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSES) elemzése literenként átlagosan 100 mikroműanyag-részecskét talált az üvegbe palackozott sörökben és üdítőkben, ami 5–50-szerese annak, amit a műanyag palackokban vagy fémdobozokban kínált italokban mértek – adta hírül a the Drinks Business.

A vizsgálat során kiderült, hogy a mikrorészecskék többsége az üvegpalackok kupakjáról származhat. A kutatók szerint a kupakok külső festékrétegéből származó apró műanyagdarabok a súrlódás miatt leválva kerülnek az italba . Bár a lap által idézett AFP szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez a mennyiség egészségkárosító lenne, a szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek.

Az elemzés során az ásványvizekben – legyen szó szénsavasról vagy mentesről – viszonylag alacsony volt a mikroműanyag mennyisége: üvegben átlagosan 4,5 részecske/liter, míg műanyag palackban csak 1,6. A borok esetében is kevés mikroműanyagot találtak, de ennek pontos okát még nem ismerik.

Az ANSES a kupakok festésének és felületkezelésének átdolgozását javasolja a gyártóknak a szennyeződés mértékének csökkentése érdekében – egy tisztítási módszerrel, amely levegővel fújja, majd vízzel és alkohollal mossa le a kupakokat, 60%-kal csökkenthető a szennyeződés mértéke.

Bár mikroműanyagokra vonatkozóan nincs hivatalos egészségügyi határérték, kutatások már korábban kimutatták, hogy ezek bejuthatnak az emberi véráramba és eljuthatnak a szervekbe is, ezért a probléma folyamatos figyelmet igényel.

Kapcsolódó cikkeink