Mikroműanyagok az üveges italokban
Egy friss francia kutatás szerint az üvegpalackos italok több mikroműanyagot tartalmaznak, mint a műanyag palackosak vagy fémdobozosak.
A francia élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSES) elemzése literenként átlagosan 100 mikroműanyag-részecskét talált az üvegbe palackozott sörökben és üdítőkben, ami 5–50-szerese annak, amit a műanyag palackokban vagy fémdobozokban kínált italokban mértek – adta hírül a the Drinks Business.
A vizsgálat során kiderült, hogy a mikrorészecskék többsége az üvegpalackok kupakjáról származhat. A kutatók szerint a kupakok külső festékrétegéből származó apró műanyagdarabok a súrlódás miatt leválva kerülnek az italba . Bár a lap által idézett AFP szerint arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy ez a mennyiség egészségkárosító lenne, a szakemberek további vizsgálatokat sürgetnek.
Az elemzés során az ásványvizekben – legyen szó szénsavasról vagy mentesről – viszonylag alacsony volt a mikroműanyag mennyisége: üvegben átlagosan 4,5 részecske/liter, míg műanyag palackban csak 1,6. A borok esetében is kevés mikroműanyagot találtak, de ennek pontos okát még nem ismerik.
Az ANSES a kupakok festésének és felületkezelésének átdolgozását javasolja a gyártóknak a szennyeződés mértékének csökkentése érdekében – egy tisztítási módszerrel, amely levegővel fújja, majd vízzel és alkohollal mossa le a kupakokat, 60%-kal csökkenthető a szennyeződés mértéke.
Bár mikroműanyagokra vonatkozóan nincs hivatalos egészségügyi határérték, kutatások már korábban kimutatták, hogy ezek bejuthatnak az emberi véráramba és eljuthatnak a szervekbe is, ezért a probléma folyamatos figyelmet igényel.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >A görög szupermarketekben a legolcsóbb az élelmiszer Európában
A görög IELKA kutatóintézet friss jelentése alapján nyolc európai ország…
Tovább olvasom >A vegánok gyakrabban vásárolnak élelmiszert, mint a húsfogyasztók
A vegánok és vegetáriánusok lényegesen gyakrabban járnak élelmiszert vásárolni, mint…
Tovább olvasom >További cikkeink
Ugrásszerűen nő az alternatívfehérje-szabadalmak száma
A Good Food Institute a maga nemében első és egyedülálló…
Tovább olvasom >Közös növényi újdonságokat dob piacra a PepsiCo és a NotCo Chilében
A PepsiCo és a chilei NotCo együttműködésének eredményeként két új,…
Tovább olvasom >Mintegy 5 millió eurót fordít zöld energiára az Aldi Írországban
Az Aldi Ireland bejelentette, hogy 5 millió eurós beruházással energiatakarékos…
Tovább olvasom >