Mik azok a transzzsírsavak, és mihez kezdjen velük a vendéglátás? II.
Február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A NÉBIH-ÉTBI Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya most egy rövid, közérthető nyelven írt összefoglalót készített arról, mik is pontosan a transzzsírsavak, és mit kell tennie a vendéglátó-vállalkozónak ahhoz, hogy terméke megfeleljen a rendelet előírásainak. Tegnap a rendelet meghozásának okait taglaló részt olvashatták az érdeklődők, ma a vendéglátósok feladatait idézzük.
1. Mit kell tennie a vendéglátó-vállalkozónak ahhoz, hogy terméke megfeleljen a rendelet előírásainak?
Első lépésben és a lehető leggyorsabban be kell szereznie a növényi olaj tartalmú élelmiszerek beszállítóitól a termékek transzzsírsav tartalmára vonatkozó információkat. Az alapanyaggyártók (külföldi termék esetében az importőrök) rendelkeznek az élelmiszerekre vonatkozó transzzsírsav adatokkal, amit vagy a termék jelölésén, vagy egyéb dokumentumban rendelkezésre bocsátanak.
A beszerzett adatokat rögzíteni kell egy nyilvántartásban, mivel a rendelet a határértékek betartása mellett nyilvántartás vezetésére is kötelezi az élelmiszer előállítóját. Ez a nyilvántartás lehet önálló dokumentum, de lehet az anyaghányad nyilvántartásban vagy a gyártmánylapon feltüntetett adat is.
Fontos tudni, hogy a nem megfelelő transzzsírsav–tartalmú élelmiszer előállítása legegyszerűbben úgy kerülhető el, ha nem használunk fel olyan alapanyagot, amely transzzsírsavat tartalmaz, vagy transzzsírsav-tartalma 2 % feletti. Emiatt fontos, hogy az alapanyag transzzsírsav-tartalmáról adjon egyértelmű információt a beszállító specifikációja. Ha a beszállító nem ad információt, termékét ne vegyük át, ne használjuk fel!
Ma már a margarin-gyártók túlnyomó része mellőzi a hidrogénezéses technológia alkalmazását.
Amennyiben a 2 %-os érték feletti transzzsírsav-tartalmú alapanyagot valami miatt mégis felhasználnak, a felhasználót további kötelezettségek terhelik, mert ki kell számolnia a késztermék, azaz a fogyasztónak átadott vendéglátó termék 100 gramm zsírjára vetített transz-zsírsav tartalmat, aminek természetesen meg kell felelnie a rendeletben rögzített határértéknek. Ez esetben a számításra vonatkozó dokumentációt a hatóságok elkérik és ellenőrzik.
2. Mit tesz a NÉBIH?
2014. február 18-tól kezdődően országos célellenőrzést hirdetett a NÉBIH. Az ellenőrzések a nyilvántartások meglétére és megfelelőségére, valamint a fogyasztásra kész élelmiszerek transzzsírsav-tartalom vizsgálatára terjednek ki. A rendelet előírásainak betartását a NÉBIH szakmai koordinációjával a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti szakigazgatási szervei végzik, és a NÉBIH laboratóriumaiban zajlanak az élelmiszerek laboratóriumi vizsgálatai.
A határértéknek nem megfelelő transzzsírsav-tartalmú élelmiszer, mivel hosszú távon egészségre ártalmas hatást eredményezhet, nem biztonságos élelmiszer. Az ilyen élelmiszertételt a hatóság kivonja a forgalomból, megtiltja a további forgalmazását és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szab ki.
A vállalkozók által vezetett nyilvántartás hiánya, vagy nem megfelelősége észlelésekor figyelmeztetést, vagy élelmiszerlánc-felügyeleti bírság szankciót alkalmaz a hatóság.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Az NTAK-ból már látszik: 16%-kal nőtt az utazók száma az őszi szünetben
Kiemelkedő utazási kedvet hozott hazánkban az október 26. és november…
Tovább olvasom >Magyar narancs: málna nem, füge és banán igen
A klímaváltozás miatt a Kárpát-medencében olyan növényfajok tűnhetnek el, amelyek…
Tovább olvasom >Tanuljunk nyelveket – A nap képe
Frenetikus szövegfordítások – a leiterjakab FB-oldalán találtuk, és persze nem…
Tovább olvasom >