Miért olyan drága a dubai csoki? Kiderült!

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 12. 18. 11:25

Az elmúlt hónapokban Magyarországon is felbukkant a dubaicsoki-láz, ami világszerte érdeklődést keltett. De miért számít luxusterméknek, és miért ilyen magas az ára?

Az ízek és a minőség titka

A dubaicsoki az Egyesült Arab Emírségek egyik legismertebb luxusédessége. Előállítása gondosan megtervezett folyamat, amely csúkminőségű alapanyagokra és lenyûgöző csomagolásra épül. A csokoládék gyakran tartalmaznak ehető aranyat, amely tovább növeli az édesség exkluzivitását – írja a VG.

Az eredeti ízek

A FIX márkanevű dubaicsoki jelenleg hat alapízben és egy limitált kiadásban kapható:

  • Cereously Chewsy: nyúlós, ragacsos müzlis
  • Can’t Get Knafeh of It: a közel-keleti künefe desszert ízvilágát idézi
  • Baklawa II The Future: pisztáciás-kadayifos
  • Mind Your Own Buiscoff: krémes kekszíz
  • Butter To Be Safe Than Salty: mogyorós ízű
  • Pick Up A Pretzel: sós perectől ropogós
  • Piece of Cake (limitált): egy szelet süti ízvilágát idézi

Ezek a termékek kizárólag Dubajban és Abu-Dzabiban érhetők el, helyi élelmiszer-szállítók, mint például a Deliveroo által. Egy tábla csokoládé ára 16 euró, vagyis körülbelül 6557 forint.

A magyar piacra is betörtek

A dubaicsoki-őrület nem hagyta érintetlenül a magyar kereskedelmi láncokat sem. Az Aldi december 15-től, a Lidl és az Auchan pedig december 12-től kezdte el árulni a luxusédességet. Az árak a következők:

  • Aldi: 30 grammos szelet 499 forint, 90 grammos csokoládé 1499 forint
  • Lidl és Auchan: 100 grammos csokoládé 2499 forint

A termékekből maximum 2-3 darabot lehet egyszerre vásárolni.

Miért ilyen drága?

A dubaicsoki ára magas, amelyet a minőségi alapanyagok indokolnak. Az egyik kulcsösszetevő, a pisztácia, különösen drága. Egy kilogramm natúr, hámozott pisztácia ára meghaladja a 13 ezer forintot. Ez annak következménye, hogy a pisztáciafák csak 2-3 évente hoznak termést, a betakarítása pedig rendkívül munkaigényes. Emellett a szezámmagpaszta (tahini), a kadayif tészta és az ehető arany is hozzájárul az édesség luxusjellegéhez.

Hogyan élvezzük a dubaicsokit?

Sarah Hamouda, a csokoládé megálmodója szerint a dubaicsokit lassan érdemes fogyasztani, hogy minden falatban érezni lehessen a gondosan megválogatott alapanyagok egyedi ízvilágát. Ez a luxusédesség nem csupán finomság, hanem valódi élmény minden érzékszerv számára.

 

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink