Mi a drágább? A horvát tengerpart vagy a Balaton?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 12. 11:07

A magyarok körében Horvátország évek óta az egyik legkedveltebb nyári úti cél, hiszen közelsége és az ár-érték aránya miatt különösen vonzó választásnak bizonyult. De vajon meddig marad ez így? Az elkövetkező években kiderül, hogy Horvátország képes-e fenntartani népszerűségét a magyar turisták körében, vagy a növekvő árak és a turisták áradatának következményei miatt más országok veszik át a helyét a legkedveltebb úti célok listáján. A Pénzcentrum megnézte a horvát éttermi árakat, és kiderült, olcsóbb-e, mint a Balaton partja.

Vajon hol olcsóbb a sör?

A magyarok körében Horvátország még mindig az egyik legnépszerűbb nyári úti cél, az euró 2023-as januári bevezetése sem okozott óriási ársokkot, az infláció miatt azonban nehéz volt felmérni a valódi hatásokat. 2023 januárjában Horvátország csatlakozott a schengeni és euróövezethez, ami versenyképesebbé tehette a turizmust. Bár az euró előnyökkel jár Horvátország gazdasága számára, sokan aggodalmukat fejezték ki az esetleges áremelkedések miatt. A média és a közvélemény egy része gyanította, hogy a szolgáltatók, különösen az éttermek, kihasználják a valutaváltás adta lehetőséget, hogy túlzott mértékben megemeljék áraikat.

2022-es beszámolók szerint egy horvátországi nyaralás átlagosan 30 százalékkal drágább lett a pandémia előtti időkhöz képest. Egy bécsi turista például arról panaszkodott, hogy tíz íztelen csevap és egy kis sör csaknem 25 euróba került. A szállásárak is jelentősen emelkedtek, átlagosan 30 százalékkal. Barbara Marković, a Horvát Családi Szállásadók Egyesületének elnöke szerint Horvátország most drágább, mint Spanyolország és Görögország, és az árak továbbra is emelkednek.

Horvátországgal már sok cikkben foglalkoztunk idén, vizsgáltuk a lejutás és a szállás költségeit, és összehasonlítottuk a Balatonnal. Az alábbiakban egy Senj környéki beszámolót osztunk meg:

  • Fagylalt: 5 euró (2 gombóc), 1968 forint
  • Bár: egy sör, egy sligovica és egy üdítő 6 euró, 2300 forint
  • Legjobb helyi étterem étlapja:
    • Rántott hús sült krumplival: 17 euró, 6700 forint
    • Csirkefilé gombaszósszal, rizzsel: 17 euró, 6700 forint
    • Sertés medalion zöldbors szósszal, krokettel: 19 euró, 7500 forint
    • Steak krokettel: 27 euró, 10 600 forint
    • Saláta: 5 euró, 2000 forint
    • Palacsinta: 6 euró, 2360 forint

Az előételek 9-17 euró között mozognak, saláták 15 euró, a tengeri halak ára 19 és 57 euró között változik, ami 7400 és 22 000 forint között van. Egy kilós halat általában elkészítés előtt lemérnek, és arányosan kell kifizetni.

A közösségi médiában is találhatók friss árak Gornji Karinból, ami Zadartól északra, a Karini-tenger partján található:

  • Saláták: 3-5 euró (1200-2000 forint)
  • Desszertek: 4,5-6 euró (1700-2300 forint)
  • Fagylalt: 1,5 euró (590 forint)
  • Halak: 8-21 euró (3150-8270 forint)
  • Steak: 18-34 euró (7100-13 400 forint)
  • Hamburger: 11 euró (4300 forint)

Az összehasonlítás részletei a Pénzcentrum friss videójában találhatók.

 

Kapcsolódó cikkeink