Mi a drágább? A horvát tengerpart vagy a Balaton?
A magyarok körében Horvátország évek óta az egyik legkedveltebb nyári úti cél, hiszen közelsége és az ár-érték aránya miatt különösen vonzó választásnak bizonyult. De vajon meddig marad ez így? Az elkövetkező években kiderül, hogy Horvátország képes-e fenntartani népszerűségét a magyar turisták körében, vagy a növekvő árak és a turisták áradatának következményei miatt más országok veszik át a helyét a legkedveltebb úti célok listáján. A Pénzcentrum megnézte a horvát éttermi árakat, és kiderült, olcsóbb-e, mint a Balaton partja.
A magyarok körében Horvátország még mindig az egyik legnépszerűbb nyári úti cél, az euró 2023-as januári bevezetése sem okozott óriási ársokkot, az infláció miatt azonban nehéz volt felmérni a valódi hatásokat. 2023 januárjában Horvátország csatlakozott a schengeni és euróövezethez, ami versenyképesebbé tehette a turizmust. Bár az euró előnyökkel jár Horvátország gazdasága számára, sokan aggodalmukat fejezték ki az esetleges áremelkedések miatt. A média és a közvélemény egy része gyanította, hogy a szolgáltatók, különösen az éttermek, kihasználják a valutaváltás adta lehetőséget, hogy túlzott mértékben megemeljék áraikat.
2022-es beszámolók szerint egy horvátországi nyaralás átlagosan 30 százalékkal drágább lett a pandémia előtti időkhöz képest. Egy bécsi turista például arról panaszkodott, hogy tíz íztelen csevap és egy kis sör csaknem 25 euróba került. A szállásárak is jelentősen emelkedtek, átlagosan 30 százalékkal. Barbara Marković, a Horvát Családi Szállásadók Egyesületének elnöke szerint Horvátország most drágább, mint Spanyolország és Görögország, és az árak továbbra is emelkednek.
Horvátországgal már sok cikkben foglalkoztunk idén, vizsgáltuk a lejutás és a szállás költségeit, és összehasonlítottuk a Balatonnal. Az alábbiakban egy Senj környéki beszámolót osztunk meg:
- Fagylalt: 5 euró (2 gombóc), 1968 forint
- Bár: egy sör, egy sligovica és egy üdítő 6 euró, 2300 forint
- Legjobb helyi étterem étlapja:
- Rántott hús sült krumplival: 17 euró, 6700 forint
- Csirkefilé gombaszósszal, rizzsel: 17 euró, 6700 forint
- Sertés medalion zöldbors szósszal, krokettel: 19 euró, 7500 forint
- Steak krokettel: 27 euró, 10 600 forint
- Saláta: 5 euró, 2000 forint
- Palacsinta: 6 euró, 2360 forint
Az előételek 9-17 euró között mozognak, saláták 15 euró, a tengeri halak ára 19 és 57 euró között változik, ami 7400 és 22 000 forint között van. Egy kilós halat általában elkészítés előtt lemérnek, és arányosan kell kifizetni.
A közösségi médiában is találhatók friss árak Gornji Karinból, ami Zadartól északra, a Karini-tenger partján található:
- Saláták: 3-5 euró (1200-2000 forint)
- Desszertek: 4,5-6 euró (1700-2300 forint)
- Fagylalt: 1,5 euró (590 forint)
- Halak: 8-21 euró (3150-8270 forint)
- Steak: 18-34 euró (7100-13 400 forint)
- Hamburger: 11 euró (4300 forint)
Az összehasonlítás részletei a Pénzcentrum friss videójában találhatók.
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >