Mi a drágább? A horvát tengerpart vagy a Balaton?
A magyarok körében Horvátország évek óta az egyik legkedveltebb nyári úti cél, hiszen közelsége és az ár-érték aránya miatt különösen vonzó választásnak bizonyult. De vajon meddig marad ez így? Az elkövetkező években kiderül, hogy Horvátország képes-e fenntartani népszerűségét a magyar turisták körében, vagy a növekvő árak és a turisták áradatának következményei miatt más országok veszik át a helyét a legkedveltebb úti célok listáján. A Pénzcentrum megnézte a horvát éttermi árakat, és kiderült, olcsóbb-e, mint a Balaton partja.

Vajon hol olcsóbb a sör?
A magyarok körében Horvátország még mindig az egyik legnépszerűbb nyári úti cél, az euró 2023-as januári bevezetése sem okozott óriási ársokkot, az infláció miatt azonban nehéz volt felmérni a valódi hatásokat. 2023 januárjában Horvátország csatlakozott a schengeni és euróövezethez, ami versenyképesebbé tehette a turizmust. Bár az euró előnyökkel jár Horvátország gazdasága számára, sokan aggodalmukat fejezték ki az esetleges áremelkedések miatt. A média és a közvélemény egy része gyanította, hogy a szolgáltatók, különösen az éttermek, kihasználják a valutaváltás adta lehetőséget, hogy túlzott mértékben megemeljék áraikat.
2022-es beszámolók szerint egy horvátországi nyaralás átlagosan 30 százalékkal drágább lett a pandémia előtti időkhöz képest. Egy bécsi turista például arról panaszkodott, hogy tíz íztelen csevap és egy kis sör csaknem 25 euróba került. A szállásárak is jelentősen emelkedtek, átlagosan 30 százalékkal. Barbara Marković, a Horvát Családi Szállásadók Egyesületének elnöke szerint Horvátország most drágább, mint Spanyolország és Görögország, és az árak továbbra is emelkednek.
Horvátországgal már sok cikkben foglalkoztunk idén, vizsgáltuk a lejutás és a szállás költségeit, és összehasonlítottuk a Balatonnal. Az alábbiakban egy Senj környéki beszámolót osztunk meg:
- Fagylalt: 5 euró (2 gombóc), 1968 forint
- Bár: egy sör, egy sligovica és egy üdítő 6 euró, 2300 forint
- Legjobb helyi étterem étlapja:
- Rántott hús sült krumplival: 17 euró, 6700 forint
- Csirkefilé gombaszósszal, rizzsel: 17 euró, 6700 forint
- Sertés medalion zöldbors szósszal, krokettel: 19 euró, 7500 forint
- Steak krokettel: 27 euró, 10 600 forint
- Saláta: 5 euró, 2000 forint
- Palacsinta: 6 euró, 2360 forint
Az előételek 9-17 euró között mozognak, saláták 15 euró, a tengeri halak ára 19 és 57 euró között változik, ami 7400 és 22 000 forint között van. Egy kilós halat általában elkészítés előtt lemérnek, és arányosan kell kifizetni.
A közösségi médiában is találhatók friss árak Gornji Karinból, ami Zadartól északra, a Karini-tenger partján található:
- Saláták: 3-5 euró (1200-2000 forint)
- Desszertek: 4,5-6 euró (1700-2300 forint)
- Fagylalt: 1,5 euró (590 forint)
- Halak: 8-21 euró (3150-8270 forint)
- Steak: 18-34 euró (7100-13 400 forint)
- Hamburger: 11 euró (4300 forint)
Az összehasonlítás részletei a Pénzcentrum friss videójában találhatók.
Kapcsolódó cikkeink
Több mint 1 millió vendég érkezett a magyarországi szállashelyekre
2025 februárjában tovább erősödött a magyar turizmus: több mint 1…
Tovább olvasom >Tovább növekszik az Action: Horvátország és Szlovénia is a célpontok között
A holland non-food diszkontlánc, az Action tavaly 29%-kal növelte működési…
Tovább olvasom >Új képzéssorozat a balatoni turizmusért: gyakorlatközpontú tréningek Keszthelyen
A balatoni turizmus fejlődésének egyik kulcsa a szolgáltatók versenyképességének növelése…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fókuszban a fenntartható élelmezési rendszerek támogatása: megjelent a Nestlé közös értékteremtési összefoglalója
A Nestlé elhivatottan dolgozik azon, hogy világszerte fenntartható, kiegyensúlyozott és…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >Jägermeister Orange: jéghideg újdonság a szicíliai narancs aromájával
1400 órányi szicíliai napfény, 56 gyógynövény és három narancs aromája…
Tovább olvasom >