Metszenek a szőlőben
Az enyhe december után a januári tavaszias időben elkezdték a borvidéken a metszést. A szőlő egyelőre mély nyugalmi állapotban van, és ha hihetünk az előrejelzésnek, csak Vince nap után, hétvégére érkezik meg a lehűlés. Addig, amíg a talajhőmérséklet nem éri el a +10 Celsius fokot, a szőlőben nem indul meg a nedvkeringés.
Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza bízik benne, hogy a Vince napi jóslat beválik: „hó ugyan nem olvad, de az ereszből csöpög az eső, így a hiedelmek szerint gazdag termésre számíthatunk az ősszel” – mondta Ferenc. Ennek ellenére a pincében nemrég kifejtették az új tölgyfahordókból a fehérborokat és Balatonszemesen töltötték őket újra 2013-as Ibituba és Farkastanya nevű boraikkal. „Gyönyörű lett a Magtár alatti pinceág is, itt korábban még nem érleltünk bort” – tette hozzá Ferenc, aki a www.bujdoso.com oldalon saját blogbejegyzéseiben mesél hétről hétre az aktuális teendőkről, hétköznapokról.
Már január elején érezhető volt, hogy nagyon enyhe az időjárás. Ez az időszak az elmúlt években a hólapátolásról szólt, ezzel szemben a borvidéken idén a tavaszias időben, aki csak teheti, a szőlőmetszést végzi abban bízva, hogy elkerül bennünket az extrém hideg.
Ez az enyhe időjárás viszont sajnos különösen kedvező a szőlő kártevőinek átteleléséhez. Ha nem lesz tartósan fagypont alatti hőmérséklet, akkor a növényvédelmet ajánlatos lemosó permetezéssel indítani.
A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészetről
A nagy hagyományokkal rendelkező Bujdosó család a Balaton déli partján gazdálkodik. A változatos somogyi dombság legszebb dűlőin Viszipusztától a holládi Bari-hegyig a legmodernebb technológiát is alkalmazva összesen nyolcvankét hektár szőlőt művelnek. Bujdosóék 1972-ben telepítették az első hold szőlőt. Csak és kizárólag saját szőlőalapanyaggal dolgoznak, abból is a válogatott legszebb, legminőségibb tételekből termelik a bort. Az elmúlt két évtizedben szőlőterületek rekonstrukciójával, és új telepítésekkel, valamint a művelési módok korszerűsítésével alapozták hosszú távú céljaikat. Mivel a termőhelyek tulajdonságai, adottságai döntően meghatározzák a szőlő értékeit, a tudatos, több évtizedes munka eredményeként minőségi szőlőt termelhetnek. Így termékpalettájukon ma már a prémium szegmensbe tartozó borok is megtalálhatók.
A szőlőterület kétharmada fehérszőlő. Legjelentősebb fajták a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is. Legfontosabb kékszőlőik a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc és a Pinot Noir. A Balaton közelsége okán a család mindig is kötődött a tóhoz, többek közt aktívan vitorláznak is. Prémium boraikat a Balaton klasszikus, elegáns vitorlásairól, többek közt a Sirocco, a Nemere és a Tramontana nevű hajókról nevezték el.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Csökkentette az élelmiszerárakat az árrésstop és az online Árfigyelő bővítése
2025 áprilisában csökkent az infláció és az élelmiszerárak növekedési üteme…
Tovább olvasom >ÖRT-NMHH Minikonferencia: Merre tovább influenszer reklámozás?
Milyen szabályok vonatkoznak ma az influenszerekre? Hol húzódnak az etikai…
Tovább olvasom >Bővül az ALDI app: ezentúl kuponok is elérhetők
Újabb mérföldkőhöz érkezett az ALDI applikáció. A vásárlók mostantól bármely…
Tovább olvasom >