Mennyi a magyarok táplálkozásának ökológiai lábnyoma, és mennyivel lehetne csökkenteni?
A fenntartható táplálkozás nemcsak a bolygónk, hanem saját egészségünk védelmében is kulcsfontosságú. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) legfrissebb hírlevele arra hívja fel a figyelmet, hogy étkezési döntéseink komoly hatással vannak a környezetre – és ezen keresztül az élelmiszerellátás jövőjére is.
A mindennapi étkezések ökológiai lábnyoma jelentős. Az élelmiszerek előállítása, szállítása, csomagolása és elfogyasztása – majd a hulladékkezelés – mind nyomot hagy a környezeten. Különösen nagy terhelést jelent a húsipar, a marhahús például kiemelkedő szén-dioxid-kibocsátással jár. A növényi alapú étrend ezzel szemben lényegesen kisebb környezeti terhelést okoz, miközben egészségünket is védi.
Az MDOSZ által ajánlott OKOSTÁNYÉR® szemlélet nem csupán a helyes arányokra és a tápanyag-összetételre figyel, hanem fenntarthatósági szempontokat is érvényesít. A hús- és tejtermékek arányának csökkentése, a szezonális és helyi termékek előnyben részesítése, a tudatos tervezés és pazarlásminimalizálás mind segítik az ökológiai lábnyom csökkentését. Egy vizsgálat szerint az OKOSTÁNYÉR® mintáját követő étrend 19%-kal kisebb lábnyomot hagy maga után, mint a jelenlegi átlagos hazai étkezési szokások.
A fenntartható étrend nem egy globálisan egységes modell, hanem az adott ország földrajzi, kulturális és gasztronómiai sajátosságaihoz igazodó gyakorlat. Magyarországon ez a szezonális zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, a hazai termelők támogatásával, valamint a környezetbarát csomagolás választásával is kiegészül.
Fontos megkülönböztetni az élelmiszer-pazarlást és az élelmiszer-veszteséget: előbbi a túlvásárolt, fel nem használt élelmiszerek kidobását jelenti, míg utóbbi a romlás vagy helytelen tárolás következménye. Az emberi fogyasztásra még alkalmas, de kidobott élelmiszerek – például egy megromlott joghurt vagy egészben kidobott alma – elkerülhető hulladéknak minősülnek, és az egyéni tudatosságon múlik, hogy csökkenthetők-e.
Az MDOSZ fenntarthatósági szójegyzéket is készített, amely a nemzetközi és hazai fenntarthatósági fogalmakat rendszerezi, segítve a szakembereket és a laikusokat egyaránt abban, hogy eligazodjanak e fontos, de sokszor bonyolult témában.
A fenntartható táplálkozás nem szigorú lemondásokat, hanem tudatos döntéseket jelent. A hangsúly az egyensúlyon van: hogyan étkezzünk úgy, hogy közben egészségesek maradjunk, és ne terheljük túl a Föld erőforrásait.
Kapcsolódó cikkeink
Tálcán kínált jövő: mit jelent a fenntartható táplálkozás?
A fenntartható táplálkozás nem csupán környezetvédelmi, hanem egészségügyi és gazdasági…
Tovább olvasom >Túlsúly, alultápláltság, tanulságok: Lezárult a GYERE® Online Program hatásvizsgálata
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) sikeresen zárta hároméves GYERE®…
Tovább olvasom >A bőrszépítés nemcsak a krémeken múlik – mit üzen a dietetikus?
A szépségipar régóta hangsúlyozza a külsőleg alkalmazott bőrápolók szerepét, miközben…
Tovább olvasom >További cikkeink
NewPrinces Group veszi meg a Carrefour olaszországi üzletei
Megállapodást kötött a Carrefour a NewPrinces Group-pal olaszországi tevékenységeinek értékesítéséről.…
Tovább olvasom >Drágítja az élelmiszert, hogy túl sok kézen megy át? – Ellátási láncokról és a „rövidítés” illúziójáról beszélt Éder Tamás
Sokan gondolják úgy, hogy az élelmiszerek árából le lehetne faragni,…
Tovább olvasom >„Ez egy politikai termék” – Az árrésstopról és a kiskereskedelem válságáról beszélt az MNKSZ főtitkára
Szakmailag nem indokolható, mégis maradhat – így foglalható össze az…
Tovább olvasom >