Melyik ujjunkat harapjuk?
Elgondolkodtató elemzésben hasonlította össze az egyszer használatos műanyag- és papíreszközöket forgalmazó Indepack a vendéglátásban használt műanyag és környezetbarát termékek árait, miután az Európa Parlament megszavazta bizonyos egyszer használatos műanyag termékek betiltását 2021-től. Az elemzésből úgy tűnik, közel négyszeres drágulásra számíthatnak az azokat használók. Ami tehát jó hír a környezetvédelemnek, a vendéglátásnak kevésbé az.
Az elvitelre készülő eldobható műanyagdobozok nemcsak azért népszerűek, mert praktikusak a vendég és a vendéglátóhely számára is, hanem mert a jelenlegi NÉBIH szabályozás csak igen bonyolult feltételekkel engedi az otthonról hozott dobozokban történő ételkiadást. Viszont számos helyettesítő termék jelent meg a piacon: a műanyagok helyett papírból, bambuszból, cukornádból és növényi keményítőből (PLA, CPLA) készült eszközök állnak a vendéglátóipar rendelkezésére. A jelenlegi árakat figyelembe véve a vizsgált, környezetbarát pohár a normál ár négyszerese, a tányér a duplája. A környezetbarát evőeszközök ára három- vagy ötszöröse a hagyományos műanyagénak, a lebomló szívószálért háromszoros árat kell fizetni. Ez átlagosan 3,8-szoros drágulást jelent. //
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih
Kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.…
Tovább olvasom >Élelmiszerboltok tejtermékrészlegén járt a Szupermenta
A Szupermenta programban ezúttal kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit ellenőrizték a Nemzeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >