Megviselte a kukoricát az aszály Tolna vármegyében
A szántóföldi kultúrák közül a 66,5 ezer hektáron termesztett kukoricát viselte meg leginkább a hetek óta tartó aszály és hőség Tolna vármegyében – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna Vármegyei Igazgatósága pénteken az MTI-vel.

Hetek óta tombol az aszály a vármegyében, a talaj szinte mindenütt rendkívül száraz (Fotó: Pixabay)
A közlemény szerint – leszámítva a Dombóvár térségében nemrégiben lehullott 20-25 milliméter csapadékot – hetek óta tombol az aszály a vármegyében, a talaj szinte mindenütt rendkívül száraz. A szántóföldi kultúrák közül a kukorica van a legrosszabb állapotban, a növény a forróság és a csapadékhiány miatt sokkal hamarabb kezdett virágozni és csöveket hozni. Felhívták a figyelmet arra, hogy létfontosságú lenne a csapadék a következő 15 napban, mivel a növény a szemtelítődés időszakában van. A magasabb fekvésű vagy szelesebb helyeken, kedvezőtlen vízháztartású gyenge minőségű talajokon lévő állományokon már a csapadék sem fog segíteni, „már kisült az állomány” – tették hozzá.
Az aszály mellett szinte minden települést érint a gyapottok-bagolylepke kártétele
A lepkék első nemzedéke már bebábozódott, érkezik a második, ráadásul a rágások, sebzések helyén másodlagosan komoly gombafertőzés is várható. A termésátlagok összességében biztosan alulmaradnak az előzetesen várttól, hektáronként hét vagy kevesebb tonna várható. A csapadékhiány kevésbé viselte meg a 39 ezer hektáron termelt napraforgót, de a korai virágzás és a hőség miatt a tányérméret és a magok mérete is elmarad a szokásostól, egyes szárazabb, homokos területeken alulról szárad a növény. A gazdák ennek ellenére bizakodók, a NAK helyi szakemberei hektáronként átlagosan 3 tonna termésre számítanak a vármegyében.
Tolnában a betakarítási időszak még hátralévő részében a 2175 hektáron termesztett cukorrépából hektáronként 58 tonnát, míg a 3200 hektáron termelt szójából 2,7 tonnás termést remélnek.
MTI
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Százötven kistermelő nyitja meg kapuit a Nyitott Porta Napok rendezvénysorozat részeként
Több mint százötven családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >