Megvédjük a hagyományos vidéki életmódot
A műhús betiltásáról és a hagyományos vidéki értékek megvédéséről is egyeztetett hivatalában Nagy István agrárminiszter Ettore Prandinivel, a Coldiretti olasz termelői szervezet elnökével, csütörtökön.

(Fotó: AM)
A tárcavezető ismertette, hogy Olaszország betiltotta a szintetikus húsok gyártását és a forgalmazást is, ezt hazánk is tanulmányozza és követendő példának tartja. A szabályozás kérdése Magyarország uniós elnökségének napirendjén is szerepel, mert széleskörű párbeszédet szeretnénk folytatni a témában. A miniszter szerint meg kell becsülni a normalitást és a gazdák munkáját, akik két lábbal a földön állnak. Az emberek egy része ugyanis eltávolodott a természettől, álromantika alakul ki az élővilág kapcsán. A társadalom többségének meg kell értenie, hogy a gazdák nélkül nincs élelmiszer és nincs jövő sem. Ezért azon dolgozunk, hogy miként tudjuk a gazdatársadalom számára a társadalmi elismertséget helyreállítani.
Nagy István kitért arra is, hogy soha nem látott mennyiségű forrás áll rendelkezésre a hazai élelmiszeripari beruházások támogatására
A fejlesztések megvalósításában hazánk számít az olasz befektetőkre és technológiai tudásra is. A megbeszélésen az ukrán mezőgazdasági termékek okozta piaci nehézségek kezelése is szóba került. Ennek kapcsán a miniszter arról beszélt, hogy piacfoglalás történik, ebben a helyzetben pedig kötelességünk megvédeni a magyar gazdák érdekeit. Magyarország számára fontos alapelv, hogy az unióba a harmadik országból beáramló élelmiszereknek meg kell felelniük az uniós minőségi előírásoknak is – tette hozzá.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Országszerte tart az aratás, hazánk kenyere biztosított
A gazdák munkájának és szorgalmának köszönhetően biztosított az ország kenyere,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >Csaknem 100 milliárd forintból fejlődhet tovább az élelmiszeripar
Megszülettek az első támogatói döntések a komplex élelmiszeripari fejlesztések kapcsán,…
Tovább olvasom >További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >