Megvannak 2016. legjobb sörkorcsolyái
Az első győztes egyből duplázott
Első ízben választotta ki a Sörszövetség Magyarország Sörkorcsolyáit a láger, a búza és a barna sör kategóriákban. 49 pályázat közül öttagú szakmai zsűri választotta ki a legfinomabb sörkorcsolyákat. Az idei győztesek a toros derelye, a tepertős rétespogácsa és a lisztmentes csokoládétorta.
A Sör Világnapja alkalmából 2016 augusztusában hirdetett pályázatot a Magyar Sörgyártók Szövetsége azzal a céllal, hogy megtalálja azokat a sörkorcsolyákat, amelyek jól illeszkednek a modern magyar gasztronómiába, hazai, jó minőségű alapanyagokból, könnyedén elkészíthetőek és méltó kíséretet biztosítanak a vele elfogyasztott söröknek. „Arra kértük a résztvevő vendéglátó egységeket, hogy lépjünk túl a szokásos perec-mogyoró-virsli megközelítésen és legyenek bátran kreatívak a receptek összeállításánál.” – mondta dr. Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója.
A felhívásra összesen 49 pályázat érkezett, 30 vidékről, 19 pedig a fővárosból.
Minden pályázó kategóriánként maximum két sörkorcsolyával indulhatott. A döntőbe jutott, kategóriánként három sörkorcsolyát Lenk Zsolt séf prezentálásában kóstolhatták meg a zsűritagok. Magyarország nyertes sörkorcsolyája a lager sör kategóriában a Toros derelye, a búza kategóriában a Tepertős rétespogácsa.Ezzel egyből duplázott a zamárdi Hotel Wellamarin**** hiszen mindkét recept tőlük érkezett. A barna sör kategóriájában a budapesti Seasons Bisztró Lisztmentes csokoládétortáját ítélte a zsűri a legjobbnak, amely ez egyetlen édes sörkorcsolya pályázat volt.
„A Sör mi több hagyományteremtő szándékkal meghirdetett versenyére izgalmas receptek érkeztek, amelyek nem csupán kiegészítenek egy pohár sört, hanem együtt fogyasztva új, komplex gasztronómiai élményt is nyújtanak.” – nyilatkozta Gyenge Zsolt a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke.
Szerencsére nem kell konyhafőnöknek lenni, ha szeretnénk elkészíteni a recepteket. Ezeket a kísérőket magunk is összeállíthatjuk kedvenc söreink mellé. A nyertes sörkorcsolya recepteket a Sör mi több blogon olvashatják.
A díjazott sörkorcsolyákat szeptember 23. és 29. között a Sörgasztronómiai Hét keretében több budapesti étterem kínálatában meg is lehet kóstolni. Sőt, a résztvevő éttermek erre a hét napra különleges sörös menüvel készülnek, mindegyik helyszínen más-más izgalmas sör és étel párosításból kaphatnak ízelítőt a vendégek. A programban résztvevő éttermek listáját és az eseményről még több információ ITT.
Mi is az a sörkorcsolya?
Olyan falatka, harapnivaló, esetleg desszert, ami nem csupán kiegészít egy pohár sört, hanem megjelenésében, illatában, ízében is harmonizál, kiemelve az adott sörfajta karakteres jegyeit.
Az igazán jól megkomponált sörkorcsolya épülhet a hasonló ízekre, érzetekre, az illat- és ízkontrasztokra és a sörözés közben keletkező könnyű éhségérzetet is elmulasztja, „jól csúszik rá” a sör.
Kapcsolódó cikkeink
Gyenge negyedéves eredmények miatt kihívásokkal néz szembe az Anheuser-Busch InBev és a Carlsberg
A világ vezető sörgyártói, az Anheuser-Busch InBev (AB InBev) és…
Tovább olvasom >30 millió eurót költ a Diageo a Guinness 0.0 gyártására
A Diageo 30 millió eurós beruházással növeli a Guinness alkoholmentes…
Tovább olvasom >Száz százalék Guinness, nulla százalék alkohol
Újra meglepetéssel indul a száraz november, hiszen novembertől a Borsodi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: A hazai fogyasztás erősödik
A hazai fogyasztás erősödik, a belső kereslet és az ettől…
Tovább olvasom >Októberben 2 százalékra gyorsult az eurózóna inflációja
Éves szinten 2 százalékra gyorsult a fogyasztói áremelkedés az euróövezetben…
Tovább olvasom >KSH: augusztusban 443 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet
Augusztusban a kivitel volumene 5,6, a behozatalé 4,5 százalékkal csökkent…
Tovább olvasom >