Megváltozott a csehek étlapja
Megváltozott a cseh lakosság étrendje az 1989-es rendszerváltozás óta. Kevesebb húst, kenyeret és burgonyát, viszont több zöldséget, rizst, fehér péksüteményt és édességet fogyasztanak. Több alkoholt és üdítőt isznak, mint 1989 előtt – derül ki abból a kimutatásból, amelyet a Cseh Statisztikai Hivatal a bársonyos forradalom 25. évfordulója alkalmából hozott nyilvánosságra.
Bár a megváltozott étrend a kimutatás szerint egészségesebbnek tűnik, mint a korábbi, a csehek – elsősorban a gyermekek – körében egyre gyakoribb az elhízás. Szakértői vélemények szerint ez alapvetően a korábbinál jóval kevesebb mozgás, sportolás következménye.
Míg 1989 előtt évi 97 kilogrammal történelmi csúcsponton volt a húsfogyasztás, azóta folyamatosan csökken és 2012-ben minden cseh állampolgár átlagban 77,4 kilogramm húst fogyasztott el. Nagyon esett – 30 kilogrammról 8 kilogrammra – a marhahús fogyasztása, szakértők szerint elsősorban az ára miatt. Ugyanakkor a csirkehús fogyasztás megduplázódott. A lakosság körében továbbra is a sertéshús a legkeresettebb, évi 40 kilogrammal.
Nagyon visszaesett a tej- és a tojásfogyasztás, míg a tejtermékeké emelkedett. A vaj- és a zsírfogyasztás majdnem ötven százalékos visszaesése, valamint a növényi eredetű zsiradékok nagyobb mértékű fogyasztása következtében csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Csehországban – mutatott rá Pavel Suchánek táplálkozási szakértő a televízióban.
Össztársadalmi gonddá nőtte ki magát a gyermekek elhízása. Míg korábban az elhízott hétéves gyermekek aránya 1,6-1,8 százalék között mozgott, jelenleg ez az arány meghaladja a hét százalékot. Egészségügyi szakértők szerint ez az egyre mozgásszegényebb életmód mellett részben annak is következménye, hogy a gyerekek körében nagyon megnőtt a tésztafélék és a különféle hamburgerek fogyasztása.
Nagyot változott a gyümölcsfogyasztás, elsősorban annak összetétele. Míg a rendszerváltás előtt átlagban 70 kilogramm gyümölcsöt fogyasztottak a csehek személyenként, manapság 75 kilogrammot, miközben a déli gyümölcsök fogyasztása majdnem megduplázódott, 16 kilogrammról 29 kilogrammra nőtt. Mérsékelten – 78 kilogrammra – nőtt a zöldségfogyasztás is.
A sörfogyasztás csekély mértékben – a fejenkénti 151 literről 148,5 literre – mérséklődött, viszont megugrott az alkoholmentes üdítők fogyasztása – 108,5 literről 278 literre. Megnőtt a borfogyasztás és a tömény italok fogyasztása is. (Kokes János, MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új visszaváltási rendszert vezetett be az Auchan Románia Bukarestben
Az Auchan Románia új, tömeges visszagyűjtésre alkalmas visszaváltó rendszert indított…
Tovább olvasom >Megvette a Danone a belga The Akkermansia Company-t
A Danone meg nem nevezett összegért vásárolta meg a bélflóra-egészség…
Tovább olvasom >GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >