Megváltozik az élelmiszerek íze a klímaváltozás miatt

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 04. 13. 00:00

Német agrárbiológusok szerint a klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz. A hohenheimi egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különböző ételekre.

A sült krumpli mérgező lett, a kenyér sületlen maradt, a sör pedig nem, vagy
alig habzott. Az üvegházhatás ugyanis nem csak a klímát változtatja meg, hanem
az élelmiszerek összetételét is.
A klímakamrákban mediterrán időjárást szimuláltak, részben pedig megnövelték a
széndioxid koncentrációt, arra szintre, ami 50 év múlva várható a Földön. A
kísérletek riasztó eredményt hoztak. A minőségromlás és a tápértékcsökkenés oka
az, hogy megváltozik a fehérjekoncentráció a növényekben.
A nagyobb széndioxid mennyiség miatt ugyanis a legtöbb növénynek kevesebb
fehérjére van szüksége, így kevesebb nitrogén lesz a levelekben. Az érés során
így kevesebb nitrogén jut a termésbe, vagyis a következő 50-100 év alatt a mai
fajták nem lesznek képesek azt a minőséget szállítani, amire szükségünk van, –
mondta Fangmeier. A jövőben tehát új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.

 

Kapcsolódó cikkeink