Megváltozik az élelmiszerek íze a klímaváltozás miatt
Német agrárbiológusok szerint a klímaváltozás miatt igen sok élelmiszer élvezhetetlen lesz. A hohenheimi egyetem kutatói speciális klímakamrákban vizsgálták a felmelegedés hatását különböző ételekre.
A sült krumpli mérgező lett, a kenyér sületlen maradt, a sör pedig nem, vagy
alig habzott. Az üvegházhatás ugyanis nem csak a klímát változtatja meg, hanem
az élelmiszerek összetételét is.
A klímakamrákban mediterrán időjárást szimuláltak, részben pedig megnövelték a
széndioxid koncentrációt, arra szintre, ami 50 év múlva várható a Földön. A
kísérletek riasztó eredményt hoztak. A minőségromlás és a tápértékcsökkenés oka
az, hogy megváltozik a fehérjekoncentráció a növényekben.
A nagyobb széndioxid mennyiség miatt ugyanis a legtöbb növénynek kevesebb
fehérjére van szüksége, így kevesebb nitrogén lesz a levelekben. Az érés során
így kevesebb nitrogén jut a termésbe, vagyis a következő 50-100 év alatt a mai
fajták nem lesznek képesek azt a minőséget szállítani, amire szükségünk van, –
mondta Fangmeier. A jövőben tehát új, vagy nemesített növényekre lesz szükség.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >