A legkiválóbb friss alapanyagokból főztek az OKÉS döntősei
Kupi Attila és Kupi Attiláné, az Elamen Zrt. szakácsai, valamint Berényi Máté és Minkó Péter a Hungast Dél-Magyarország képviseletében nyerték meg a METRO Vevőakadémián megrendezett Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjét. Minden csapatnak nettó 420 Ft/adag áron biztosították az őszi ételek elkészítéséhez szükséges remek minőségű alapanyagokat, hogy bizonyítsák, a nagyüzemi körülmények között is lehet finom és tápláló ételeket készíteni.
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményre bármely, a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozás nevezhetett. A tíz döntős csapat közül – Junior Harmónia, Fehérház Étterem, Varda Kft., Eurest Kft., Sodexho Kft, Alsónémedi községet ellátó főzőkonyha, Elamen Zrt., Hungast, Bajamenza, Vasi fogadó Kft. – a zsűri két csapatnak ítélte a verseny fődíját, így a Hungast és az Elamen Zrt. képviselői is aranyéremmel térhettek haza. Második helyezést ért el a Sodexho Magyarország Kft. és az Eurest Kft. csapata, bronzéremmel pedig a Junior Harmóniát és a Vasi Fogadó Kft-t jutalmazták.
A főzéshez használt alapanyagokat a METRO Kereskedelmi Kft. biztosította, így a csapatok a piacon elérhető legjobb minőségű élelmiszerekkel dolgozhattak. A tíz adag őszi étel elkészítéséhez felhasznált alapanyagok:
Húsok:
Afrikai harcsafilé 1600 Ft/kg, Csirkemell filé 910 Ft/kg Csirkecomb 669 Ft./kg, Sertés karaj
1456 Ft/kg
Zöldségek:
Sütőtök, padlizsán 182 Ft/kg, cukkíni 117 Ft/kg, kápia paprika 500 Ft/kg, savanyú káposzta
189 Ft/kg, angol zeller, cékla 182 Ft/kg, paszternák, csicsóka, Növényi csírák 2600 Ft/kg
Gyümölcs:
Szőlő, őszibarack 215 Ft/kg, szilva, alma 156 Ft/kg, körte 215 Ft/kg, birsalma, naspolya
Gabonák:
Köles, zabpehely 474,1 Ft/kg, árpagyöngy 222,4 Ft/kg hajdina 849 Ft/kg, vörös lencse 941,2 Ft/kg
A kétfős csapatoknak három óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsék és felszolgálják a szombati menüt, miközben komoly feltételeknek kell megfelelniük: a zsűri ellenőrizte az alapanyagok minőségét, mennyiségét és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását is.
„Remek kezdeményezésnek tartjuk az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt, hiszen a METRO Kereskedelmi Kft. célja is az, hogy bizonyítsa, nagytételben is lehet kiváló minőségű, friss élelmiszereket vásárolni, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, hús- vagy halételekről. Szeretnénk formálni az emberek gondolkodását az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról, nap mint nap azon dolgozunk, hogy jó minőségű élelmiszereket kínáljunk alacsony áron partnereinknek.” – mondta Krubl Yvette, a METRO Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.
A győztes menük:
Elamen Zrt.:
Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonka chipsszel
Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell, parajos muffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással
Kölesfelfújt szilvacsatnival, levendulás joghurthabbal
Hungast Dél-Magyarország Kft.:
Afrikai harcsa tarin, szezámmagos bundában, tökmagmozaikkal, gyömbéres birsalmapüré ágyon, sütőtökös, zabpelyhes muffin, hagymacsíra koronával
Bőrében izzasztott jércecomb filé, sajtos padlizsán toronnyal, római köményes baconos cukkini roláddal göngyölve, sült kápia szósszal, köles és árpagyöngy rizottóval
Fahéjas csokoládé mousse, narancs tükörben vaníliás céklahabbal, karamellizált körte szeletekkel
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >